Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia.
W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Zupa z młodych buraczków - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. A ta właśnie zupa buraczkowa to kwintesencja lata.
Gotuję ją z młodych buraczków, z młodych ziemniaków i pietruszki. Jeśli zupa buraczkowa, to lato, a jeśli lato to i klasyczny przepis na moje ulubione leczo. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami.
Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem.
Durszlak Zupa z botwinki – młodych buraczków. Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani.
Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca! To jedna z naszych ulubionych letnich zup. Rozpoczynamy od przygotowania wywaru mięsnego jak na zwykłą zupę. Młode buraki razem z listkami czyścimy, kroimy dość drobno i dodajemy do gotującego się wywaru.
Jeśli buraczki nie są jeszcze zbyt duże, to dodajemy także pokrojony w drobną kostkę stary burak ćwikłowy – wtedy barszczyk będzie miał ładny kolor. Niezwykle lekka zupa z młodych warzyw, z naciskiem na buraki. Taka jest właśnie zupa z botwinki.
Nie potrzeba specjalnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem. Zupę można podawać w dwóch lub więcej wariantach. Na ciepło i na zimno, na ostro i normalnie – dla każdego coś dobrego.
U nas w wersji ostrzejszej z czosnkiem. Młode buraczki można pokroić w kosteczkę lub talarki i ugotować bezpośrednio w zupie. Więcej zup z buraczków znajdziesz tutaj: Zupa krem.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Opłukane mięso podzielić na ok. Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut.
Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat. Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze!
Zdrowa zupa z młodych, dorodnych warzyw, pełna wartości odżywczych. Inne przepisy tego użytkownika. Koncentrat z młodych buraczków, przygotuj w sokowirówce. Fasolę moczymy przez noc w małych garnuszku. Po czym osączamy po czym wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
Następnie cebulę posiekaną w plastry podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka z gotującą się fasolą, wlewamy oliwę z oliwek. Gdy tylko uda mi się dorwać młode buraczki, bez zastanowienia je kupuje i czym prędzej gotuje tą przepyszną zupkę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z młodych buraczków z jajkiem.
Zupa-krem z młodych buraczków :) Miał być chłodnik lub botwinka,a skończyło się na czyszczeniu lodówki. Botwinka- zupa z młodych buraczków. Stąd właśnie dzisiejsza zupa krem z buraczków, nie m Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga MojaKuchniaMalutka.
Kolejna przystawka obiadowa z zdrowych buraczków i ogórków warszawskich. Muszę się pochwalić, że mój M. J Tym razem ugotował barszcz z młodych buraczków- pycha. Barszcz tak nam posmakował, że na stałe zagościł w naszym letnim menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.