Dzisiaj musiała u nas pojawić się zupa z kapusty, nie było wyjścia. Co ciekawe, nawet dziecko, które generalnie za kapustą w żadnej postaci nie przepada, mówi że zupa z kapusty jest pyszna. Parzybroda, czyli zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami Parzybroda, czyli szybkie i sycące danie zakorzenione w tradycji kuchni wielkopolskiej, choć pochodzące prawdopodobnie z okolic Częstochowy. Tak, jak ludzie się przemieszczali, tak i dania wędrowały z nimi. Parzybrodę przygotowywano często w czasie żniw, bo jest nie tylko.
Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni, by stała się słodsza i wyrazistsza w smaku.
Dodaj ją do zupy razem z liściem laurowym i zagotuj. Sparz, a potem obierz ze skórki pomidory, pokrój je i umieść w garnku z kapuśniakiem. Do przyprawienia użyj czarnego pieprzu, szczypty kminku oraz majeranku. Kapuśniak ze świeżej kapusty.
Zawsze czekam na sezon na młoda kapustę, koperek. A do tego jest tak zaskakująco pyszna i świeża. Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, ugotowanie kapuśniaku ze słodkiej kapusty jest bardzo łatwe, a na dodatek.
Taka zupa doskonal poprawi nam humor w chłodne dni, bo dostarczy naszym orgazmom wielu składników odżywczych.
Nie wiem co sie stalo, ale zupa wyszla okropna. Albo mamy zupelnie inne smaki, albo popelnilam jakis blad w przygotowywaniu o ktorym nie wiem. Probowalam wiele razy przepisow z tej strony i zawsze wychodzilo bardzo smacznie. Szkoda, ze tym razem sie nie udalo. D Uhhhhh Ale i tak zupa smaczna.
W moim rodzinnym domu,mama dość często ją gotowała. Ponieważ moja kuchnia w dużym stopniu opiera się na smakach dzieciństwa,często do niej powracam. Z kilku ogólnie dostępnych i prostych składników możemy przygotować pyszną i sycącą zupę. Jedna z moich ulubionych zup, którą kiedyś gotowała moja mama. Do swojej zupy dodaję passatę pomidorową (przecier pomidorowy, można użyć domowego), a mój sekret wyjątkowej i intensywnej w smaku zupy to - oprócz świeżo zmielonego czarnego pierzu - przyprawa chilli.
Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Prosta i aromatyczna zupa zachwyca smakiem. Niewątpliwie jest to jedna z moich ulubionych zup. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Jeśli uznasz, że smak kapuśniaku jest zbyt subtelny, możesz go wzmocnić, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. Najlepszym dodatkiem będzie kromka chleba, np. Zobacz, jak przygotować kapuśniak ze słodkiej kapusty.
Dodać soli, zagotować, wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem i po kolejnych minutach, jeśli zupa jest już odpowiednio dosolona, można dodać sok z cytryny i posiekaną pietruszkę lub koperek.
Przesmażona z warzywami, drobno poszatkowana kapusta, wydobyła do zupy całe bogactwo aromatów. Dodatek papryk i smażonych z przyprawami pomidorów, wyjątkowo nadał mu pikanterii i podniósł walory smakowe. Zupa ze słodkiej kapusty gotowa!
Jesienna plucha może nie nastrajać pozytywnie, ale kto nie uśmiechnie się na widok smacznego i aromatycznego dania, jakim jest kapuśniaczek ze świeżej kapusty? Trzeba korzystać z dobrodziejstwa młodych warzyw. Jeszcze czuć je wiosną, ale już mają świetny smak.
Uwielbiam kapustę o tej porze roku. Badylarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dania ze świeżej kapusty białej. Pyszny, lekki kapuśniak z białej kapusty, z marchewką i cebulą, na aromatycznym Rosole drobiowym oraz Kostce Mięsnej. Zagęszczamy zasmażką z masła i mąki, doprawiamy koncentratem pomidorowym - i w pół godziny mamy gotową zupę, którą możemy podać z kromką chleba lub z ziemniakami.
Ta zupa jest przepyszna i mi bardzo smakuje nawet solo. Jeśli zastąpisz nią jeden posiłek w ciągu dnia, to będzie to świetny pomysł przy diecie, która ma Ci pomóc w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.