Gorącą zalewamy paprykę,pasteryzujemy ok. Odwracamy do góry dnem i czekamy aż przestygnie SMACZNEGO. Podstawą podczas marynowania papryki jest oczywiście zalewa na bazie octu. Dlatego też tego typu przetwory możemy nazywać papryką w occie.
I choć może się ona wydawać skomplikowana, jej przygotowanie w rzeczywistości jest niezwykle proste i nie wymaga dużego nakładu pracy oraz składników.
Umyte papryki przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Połówki przekroić jeszcze na pół, a gdy papryki są duże można na więcej części. Jeśli mamy mniejsze słoiki można pokroić papryki na kawałki (o boku 1-cm). Do zalewy do papryki konserwowej dodajemy również cukier, bo taka zalewa słodko-kwaśna najbardziej nam odpowiada.
Wg niektórych lepsza jest papryka konserwowa z miodem , ale my wolimy pozostać tradycyjnie przy cukrze. To moja ulubiona wersja papryki konserwowej. Jest przepyszna, a przepis mam od mamy.
Ilość zalewy dopasuj do ilość papryki.
Słoiki z papryka marynowaną w occie to nie lada gratka na zimę. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań :) Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska. Sweet Lime Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Sweet Home Cooking. PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól.
Do każdego słoika wsypałam. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis. Dodane przez anetwawa w: Tylko o kuchni. Witam,mam pytanie kupiłam opakowanie krewetek w zalewie i kompletnie nie wiem co można z nich przyrządzić.
Proszę o jakieś propozycję. Kiszona papryka – zdrowy dodatek na zimę. Przepis na idealną zalewę do grzybów. Doskonałą alternatywą dla niej jest o niebo zdrowsza papryka kiszona.
Grillowane papryki w zalewie. Warzywa w zalewie z octu to doskonała alternatywa dla świeżych jarzyn, których tak bardzo brakuje w chłodne, zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych letnich przetworów jest grillowana papryka konserwowa.
Wszystko ze sobą mieszamy do całkowitego. Doprowadzam do zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmuję, odwracam do góry dnem i pozostawiam w tej pozycji do ostudzenia.
Ostudzone i osuszone słoiki przenoszę do spiżarni. Najlepiej zrobić wieczorem, a rano można już jeść. Przygotowana papryka jest bardzo smaczna, polecam. Taką paprykę robię też na zimę. Bazę tej smacznej sałatki stanowią suszone pomidory, nadające potrawom charakterystyczny delikatn.
Sałatka z mozzarellą i kurkami. Zalewę pozostaw do przestudzenia. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
Nie aż tak ostre, że smaku nie czuć ale trochę pikantności jest mile widziane. W lodówce zawsze mamy słoiczek z papryczkami jalapeno i stosujemy jako dodatek do przeróżnych dań. Należy ją dusi w zalewie przez jakiś czas - w przepisie pisze, że ma się razy obrócić. Ja zawsze czekam aż zalewa ponownie zacznie wrzeć i na wolnym ogniu gotuję ją ok. Trzeba uważać, aby jej nie rozgotować.
To fajna propozycja ogórkowo-paprykowa z dodatkiem cebuli na zimowy stół ;) Te ogórki z papryką są dosyć łatwe do wykonania. Papryka habanero w zalewie. Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę.
A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zalewa do papryki konserwowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.