środa, 26 czerwca 2019

Zupa po węgiersku

Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Podobnie jak polski bigos, zupa gulaszowa najlepsza jest na drugi, czy trzeci dzień, więc warto ugotować jej więcej.


Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás, co z węg. Bo właśnie od pasterzy wywodzi się tradycja tej potrawy. Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence. Węgierska zupa gulaszowa z kociołka: ok. Obowiązkowo papryka słodka i ostra a jak ktoś lubi to również słodka papryka wędzona w proszku.


Zupa gulaszowa po węgiersku. Mój przepis na zupę gulaszową nie ma pieczarek, ale jak ktoś ma ochotę to może je podsmażyć razem z cebulką i dodać do gulaszowej. Restauratorka stworzyło ich mnóstwo – na dania niezwykłe i te codzienne. Marzysz o tym, by ugotować zupę gulaszową tak pyszną, jak gotowała kiedyś twoja babcia? Ciasteczkowy świat kulinariów Menu Ostra zupa gulaszowa po węgiersku Węgrzy bardzo chętnie jadają zarówno zupy gulaszowe, Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia na wzgórzu. Pokroić w kostkę i posolić. Cebulę pokroić w plastry.


Odrzucone części ryb (głowa,ogon,płetwy) i cebulę zalać wodą,dodać paprykę mieloną i gotować na wolnym ogniu ok. Kawałki filetów wyłożyć. Ale nie wierzcie mi na słowo.


Ugotujcie i przekonajcie się na własne kubki smakowe. Koniecznie przygotujcie ją na rybach słodkowodnych. Ja wykorzystałam karpia – nie tylko ze względu na przedświąteczny czas, ale też przez bliskość stawów milickich. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę.


Oprószyć przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek - przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować. Klasyczną węgierską zupę rybną przygotowuje się z karpia, z opcjonalnym dodatkiem suma i drobnicy rybnej. Może to nie do końca tradycyjnie, bo z dostępem do morza na Węgrzech kiepsko, ale co robić skoro wolimy ryby morskie.


Urozmaicona marchewką, wyrazistym selerem lub pomidorami ciekawie sprawdza się z dodatkiem liścia laurowego lub ziela angielskiego. Do tego standard: ziemniaki, czerwona lub zielona papryka oraz cebula. Zaprawiamy kwaśną śmietaną i podajemy na pożywny obiad. Ciepłe dania na karnawałowe przyjęcia. Dania węgierskie kojarzą się z pikantnym smakiem.


Są też syte, więc można się nimi najeść. W przeciągu tygodnia robiłam już drugi raz i myślę ze na tym się nie skończy. Esencjonalna, aromatyczna, idealna na jesienne słoty i zimowe mrozy.


Zupa po węgiersku

Jednym słowem konkretna! GULASZ PO WĘGIERSKU - pyszny, idealnie doprawiony gulasz, który idealnie sprawdza się jako konkretny posiłek :) To też bardzo dobre danie na imprezę. Halaszle - węgierska zupa rybna 682. Halászlé czyli zupa rybna prawie po węgiersku 454. Nigdy nie lubiłam zup rybnych.


Ale węgierska zupa rybacka jest wyjątkowa. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz.


Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli (ok. minut). Sztandarowe danie podhalańskich karczm i zajazdów.


Znane i lubiane przez wielu, i - trzeba przyznać - zasłużenie :-) Jeśli nie próbowaliście nigdy tego placka, lub jeśli próbowaliście a nie przypadł Wam do gustu, pora zrobić go w samodzielnie w domu. Zapewniam, że taki domowy placek po węgiersku jest po prostu pyszny. Według wielu smakoszy właśnie Węgrzy mają w swoim repertuarze najsmaczniejszą zupę rybną na świecie. I coś w tym jest, bo to jedna z lepszych zup jaką jadłam.


Zima postanowiła na koniec pokazać co potrafi i ścisnęła tęgim mrozem, więc żeby się przed nią bronić polecam pożywny, ciepły i rozgrzewający obiadek. Idealną propozycją spełniającą wszystkie te warunki jest zupa gulaszowa. W dodatku jest bardzo smaczna, lekko pikantna i ma taki słoneczny kolor, że od razu. Kapuśniak po węgiersku to aromatyczna, sycąca zupa, w której króluje pełna aromatu słodka papryka węgierska.


Dzięki temu danie może być jednodaniowym obiadem lub obfitą kolacją. Placek po węgiersku – znana i lubiana u nas potrawa. To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Dla mnie zestaw idealny.


Zupa po węgiersku

Co ciekawe, danie w takiej wersji jaką serwujemy w Polsce, na Węgrzech jest mało rozpowszechnione. Węgrzy nie zestawiają gulaszu z plackami ze startych ziemniaków. Taką zupa można nakarmić nawet głodnego mężczyznę :) Przy mniejszym głodzie zastępuje dwudaniowy obiad.


ZUPA GULASZOWA - pyszna, domowa, tradycyjna zupa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty