wtorek, 20 sierpnia 2019

Żurek bez śmietany

Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek bez śmietany. Przepis na wegetariański żurek bezglutenowy bez śmietany z bloga Jedzenie i Leczenie - dieta dla zdrowia. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki.


Sprawdź ile kalorii ma Żurek bez śmietany i mąki, Przepis od goska88r.

Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy.


Bez żadnej skrywanej skromności powiem, że to absolutnie najlepszy żurek wielkanocny jaki zrobiłam. Z grzybami, wędzonym boczkiem, czosnkiem, białą kiełbasą i naturalnym zakwasem. Do tego śmietana, majeranek, chrzan i sporo pieprzu. Cudo nie żurek wielkanocny!


Zakwas na żurek własnej roboty.

Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Lulek żurek – śmietana to śmietana jest albo słodka albo kwaśna. Jest wiele przepisów na żurek. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu.


W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej. Przygotowany był z grzybkami, ziemniakami i zakwasem czasami jajkiem. Kupienie w sklepie zakwasu na żurek bez dodatku choćby śladowych ilości mleka to nie lada wyzwanie.


W domu możecie w bardzo prosty sposób przygotować własny zakwas. Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej, ciepła woda i przyprawy. Taki zakwas możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę. Ostatnio chodził za mną żurek. Lekki – bez zasmażek, śmietany i innych ciężkostrawnych dodatków.


Padło na prosty postny żurek z ziemniakami i pieczarkami. Mojej zupie bliżej do żurku wigilijnego, aniżeli tego, znanego z wielkanocnego stołu, z tą jednak różnicą, że zamiast grzybów suszonych użyłam brązowych pieczarek. Właściwie można już żurek zagęszczać.


Dodaję do tego stopniowo kilka łyżek gorącego wywaru i mieszam.

Wegetariański żurek bezglutenowy bez śmietany W Święta na diecie bez glutenu i bez mięsa nie musicie rezygnować z klasycznych potraw. U mnie najbardziej podstawową potrawą świąteczną, nie licząc oczywiście jaj, jest żur. Do tej pory był to żur na żytnim zakwasie kupowanym w sklepie, ale obecnie, kiedy eksperymentuję z dietą. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę i liść laurowy. Na koniec wymieszaj mleko, mąkę i śmietanę w kubeczku, dodaj odrobinę wywaru z zupy i wlej do garnka, ciągle mieszając aby nie powstały grudki.


Gotową zupę dopraw solą pieprzem oraz obficie posyp. Ile może mieć talerz żurku bez śmietany, boczku i jajka. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.


Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Otrzymamy pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka.


Wiem, że oprócz popularnego żurku i białego barszczu z białą kiełbasą szukacie także przepisu na smaczny żurek na zakwasie bez dodatku mięsa. Prawie kryzysowa wersja żurku. Z luksusów potrzebna jest śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ). Gotuję go jako postne danie - choć muszę przyznać, że wcale nie wywołuje u mnie chęci umartwiania się bo jest po prostu pyszny. Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty