środa, 14 sierpnia 2019

Puszyste jagodzianki

Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko. Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni. Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około minut.


Puszyste jagodzianki z kruszonką. Czekamy na nie cały rok, bo właśnie latem smakują najlepiej.

W cukierniach i piekarniach trudno znaleźć prawdziwe jagodzianki, dlatego najlepiej samemu upiec te pyszne drożdżowe bułeczki. Przepis nie jest skomplikowany. Mieciutkie, puszyste, długo zachowujące świeżość jagodzianki.


Wypełnione jagodami aż po brzegi. Dziesiątki pomysłów zestawione w działach: Śniadania, Zupy, Dania główne, Desery, Napoje, Sałatki, Przetwory. Dodatkowo publikujemy tu przepisy dnia oraz cenne porady, jak w kuchni wykorzystać różne dodatki. Polecane przepisy: puszyste jagodzianki Zobacz więcej.


Sezon na jagody się rozpoczął. To ciasto jest tak znakomite i wszechstronne, że niewykorzystanie go na jagodzianki byłoby kulinarną zbrodnią.

Wypieki zawsze i każdemu się udają. Jeśli uważacie, że nie potraficie zrobić ciasta drożdżowego – wypróbujcie właśnie ten. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na puszyste jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagó dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską.


Miękkie i puszyste drożdżówki z jagodami i kruszonką. Są naprawdę w Waszym zasięgu :-) Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy ciasta drożdżowego przeczytajcie moje uwagi przy tym wpisie. Zastosowanie się do tych rad pomoże w bezproblemowym przygotowaniu jagodzianek. Cieszmy się latem i pieczmy jagodzianki! Powiedziałam sobie, że w tym roku, choćby się waliło, paliło, muszę upiec domowe jagodzianki.


Skoro udały mi się drożdżówki z budyniem, a w dodatku wyszły pyszne, to z jagodziankami nie dam sobie rady? Jagodzianki – pyszne i puszyste. Moje pierwsze jagodzianki, które wyszły genialne w smaku. Dzisiaj zapraszam na jagodzianki -pulchne i pyszne.


A także bardzo proste do zrobienia. Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać. Chociaż mam moje wypróbowane przepisy na jagodzianki, z których wypiekam zawsze pyszne jagodzianki, to chciałam jak zwykle wypróbować coś nowego.


Tym razem upiekłam jagodzianki z dodatkiem serka homogenizowanego i znacznej ilości masła, a wszystko to aby słodkie bułeczki były jeszcze bardziej puszyste i dłużej zachowały. Pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza.

Dzisiejsze słońce dało nadzieję na ciepłe wakacje ale wieczór znowu przyniósł ochłodzenie. Deszcz nie może przestać padać przynosząc więcej szkody niż pożytku. Zaszyłam się więc w domu ze szklanką kawy z mlekiem i ciepłymi jagodziankami. JAGODZIANKI – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepyszne, wypełnione jagodami drożdżowe, puszyste bułeczki oblane lukrem. W sezonie na jagody to u mnie obowiązkowa pozycja A Wy lubicie jagodzianki?


Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. Wbrew pozorm marzenie dość łatwe do zrealizowania. Potrzebne są dwie rzeczy: po pierwsze dobry przepis (ten Wam właśnie przekazuję), a po drugie trochę cierpliwości i siły, albo maszyny do pieczenia chleba.


Symbol beztroskiego dzieciństwa, sztandarowy letni wypiek i gwarancja brudnej twarzy przynajmniej w tej większej połowie. Wiecie, tej z ustami… Idealne na podwieczorek, śniadanie i zwyczajnie, bez okazji. Kto jadł tylko kupne jagodzianki powinien jak najszybciej udać się do kuchni i zabrać się za zagniatanie ciasta. Niezwykle puszyste jagodzianki. Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło.


Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Kupuję więcej, bo wiem, że dzieci z pewnością połowę zjedzą rywalizując kto ma bardziej fioletową buzię… A jagodzianki były pyszne. Dzieci zjadły je z ciepłym mlekiem, a ja wiem, że to właśnie te jagodzianki za kilkanaście lat będą wspominać tak, jak ja wspominam te, które piekła moja mama. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.


Następnie ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. Wyrośnięte ciasto podzielić na kulek, każdą z nich rozpłaszczyć, a na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty