piątek, 16 sierpnia 2019

Tradycyjny makowiec

Makowiec, makownik, strucla z makiem. Przepis na makowiec, tradycyjny, zwijany, czyli strucla makowa. Jak upiec tradycyjny makowiec na święta. Tradycyjny przepis na polski makowiec.


Strucla makowa, makowiec drożdżowy.

To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat?


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.

Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Przepyszny makowiec tradycyjny, zawijany. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole prócz sernika nie może także zabraknąć tradycyjnego makowca. W tym roku zrobiłam makowiec z przepisu Asi z Kwestii Smaku.


Ciasto drożdżowe jest wspaniałe, delikatne i puszyste. Długo zachowuje świeżość, a makowiec smakuje po prostu wspaniale, jest wilgotny i pyszny. Desery Pyszny wilgotny makowiec. Składniki: kasza jaglana, mak. Po zdrowym, bezglutenowym makowcu czas na szczyptę tradycji.


Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście, jak babcia przykazała, z domową masą makową pełną samych najlepszych dodatków. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła).


Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Pieczone głównie na Wigilię i Święta.

Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec tradycyjny makowiec. Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn.


Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Przepis zaczerpniety z internetu -wyprobowane i zaakceptowane. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam.


Najczęściej przybiera kształt podłużnego wałka o złocistobrązowym kolorze, prawidłowo wykonane powinno być też lekko wilgotne i miękkie. CIASTO: drożdże i łyżeczkę cukru zalać ciepła woda, wymieszać i dosypać łyżkę mąki- odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, jajka i masło- zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: mak zalać wrzątkiem.


Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru i drożdży. Odstawiamy na minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem (pozostałą resztą). Dolewamy margarynę oraz drożdże.


Ulubione Przepisy komentarzy. W sam raz na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, aby zabłysnąć przed rodzinną. PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.


Ta wersja będzie też o wiele bardziej przyjazna smakoszom, którzy nad rozgryzanie ciasta przedkładają delektowanie się masą. Jednak z pewnością robiony samodzielnie tradycyjny makowiec zwijany z ciasta francuskiego smakuje znacznie lepiej. Jeśli chodzi o ciasta zwijane warto wspomnieć również o strucli drożdżowej i roladzie biszkoptowej.


Oba te makowce robi się często na Boże Narodzenie. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. W wigilijnym menu nie może zabraknąć potraw z makiem.


Ten wigilijny zwyczaj związany jest z symboliką maku. Dlaczego ten właśnie makowiec jest wyjątkowy? Po pierwsze, drożdżowe ciasto jest jak puszek, mięciutkie i lekkie.


Obecność prawdziwej wanilii nadaje mu wyjątkowy smak. Po drugie, masa makowa jest w 1 domowej roboty, z orzechami, rodzynkami, smażoną skórką pomarańczową i pomarańczowym likierem. Jest bardzo wilgotna i razem z drożdżowym ciastem, tworzą wypiek wyśmienity.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty