piątek, 9 sierpnia 2019

Za twarde faworki

Jak dla mnie, to faworki, inaczej chrust nie tylko są ale powinny być. Co innego ptysie, które są ochydne. A jeśli są za twarde, to albo za krutko wygniatasz i ubijasz wałkiem albo za grubo wałkujesz.


Powinny być prawie przeźroczyste zanim wrzucisz je na tłuszcz. Zrobiłam faworki- wyszły twarde.

Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej. Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. Faworki były za twarde jak na mój gust, ale innym smakowały z tego właśnie powodu.


Dlaczego faworki są twarde. Robiłam dzisiaj pierwszy raz faworki. Na internecie jest bardzo dużo przepisów na faworki. Starałam się wypróbować każdy.

Niektóre były zbyt mączne, inne za twarde. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy.


Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę. Wrzucam plasterki ziemniaka, gdy osiąga temperaturę 1stopni.


Za paczkami jakos nie przepadam. Robiac faworki za kazdym razem kozystam z innego przepisu i ostatnio jak robilam, to ciasto wyszlo mi takie twarde ze mialam problem z rozwalkowaniem. Faworki wyszly dobre ale twarde ciasto zniechecilo mnie do ponownego smazenia faworkow. No wlasnie a moze ma ktos przepis wg ktorego robi faworki , taki sprawdzony i. Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta.


Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Faworki zwane również chrustami to najpopularniejsze ciastka w karnawale.

Poznaj przepis na złociste i aromatyczne chruściki. Faworki zawsze wychodzą mi za twarde, może Twój przepis mi pomoże. Ciasto zrobiłaś za twarde - widac, że brzegi są tak samo grube jak wnętrze, co znaczy, ze ciasto było za twarde i nie urosło. Ty widziała moje pierwsze faworki. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).


Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt i twarde. W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (litr), stary tłuszcz wylać. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu.


Porady kulinarne Smażyłem wczoraj faworki. Co zrobić, żeby następnym razem wyszły kruche i delikatne? Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te sklepowe - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują.


Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Pyszne, chrupiące chrusty, lub jak kto woli faworki. Jest mnóstwo przepisów na te ciastka, sama korzystałam z Zobacz więcej.


Lidka Ka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaki Na Talerzu. Wielu pączkujących co nieco też faworkowało, a Tłusty Czwartek już jutro, więc i na mnie nadszedł czas :) Najwyższy! Babci- lepszych nie ma, przepis z kategorii Słodkie wypieki.


Uwaga: jeśli ciasyo wydaje się za twarde - dodać żółtko. Faworki babuni- chrusty Zbliża się Tłusty Czwartek :) Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Historie pisane radełkiem. Myślałam, że o faworkach napisałam już wszystko w ubiegłorocznym artykule.


Uświadomili mi to goście poczęstowani najzwyklejszymi, ot tak, od niechcenia zagniecionymi faworkami, które usmażyłam z okazji prawie przegapionych imienin. Oczywiście byłam w błędzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty