czwartek, 1 sierpnia 2019

Ryba po grecku pyszna

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.


Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Mięciutka, soczysta, biała ryba skryta pod przepyszną kołderką z warzyw… Niby po grecku, ale z Grecją wiele wspólnego nie ma:) Jest natomiast tak smaczna, że bardzo często pojawia się na naszych stołach.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.


Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! W tym przepisie na sałatkę grecką użyłam fileta z miruny oraz startej na tarce o dużych oczkach marchwi, pietruszki i selera. Przepis na ryba po grecku.


W wykonaniu mojej Mamy to mistrzostwo świata dlatego na moim stole gości znacznie częściej. Jest stosunkowo łatwy dlatego może wykonać go nawet kulinarny laik #128521; Zanim jednak przejdę do przepisu ciekawostka. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! W moim domu zawsze na Wigilię ją przygotowuje bo jest bardzo smaczna.


Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. To także pomysł na podawanie mniej szlachetnych gatunków ryb.


Cały sekret smaku tego dania wcale nie tkwi w gatunku ryby. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem.


Najlepiej komponuje się z pieczywem jednak solo. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy.


Taki domowy, wręcz dawny. Jej smak zależy od tego jakiej użyjecie ryby, jakie będą przyprawy, jak sama ryba zostanie usmażona oraz od konsystencji sosu. Taką rybę można też przygotować w większej ilości z myślą o podaniu na zimno (jak ryba po grecku) i postawić na świątecznym czy imprezowym stole do pieczywa (urodziny, spotkania towarzyskie przy stole, w tym np.


Wigilia). Pyszna ryba w pomidorach i papryce. Doskonała na Wielki Piątek. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna.


Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret leży także w doprawianiu przyprawami by uzyskać odpowiedni balans kwaskowo-słodkawy. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje. Także użyta ryba musi się komponować z tym sosem a nie każdy gatunek się do tego nadaje.


Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden. Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zara Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Blog rodzinny. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Ale zawsze w restauracjach podawana jest z dużą ilością tłuszczu. Ponadto nie lubię, gdy ryba po grecku serwowana jest w panierce. Tym bardziej mój maluch, który nie może spożywać glutenu. Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często.


Ryba po grecku pyszna

Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku. I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny.


Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka. Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy.


Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty