Kroki wykonania: Do garnka wrzucamy porcję rosołową,liście laurowe,ziela angielskie,zalewamy wodą lekko solimy,gotujemy wywar ok. W między czasie warzywa obieramy płuczemy. Marchewki,pietruszki,kalarepy trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki kroimy w kostkę. Liście kalarepy odrywamy od łodyg,rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wywar przecedzamy przez gęste sito. Oberiba – śląska zupa z kalarepy. Gotowana w domach na południu Polski od wczesnej wiosny do późnego lata.
Jako że kuchnia śląska znana jest z dań sytych, nasze babcie zupę przygotowałyby z pewnością na mięsnym bulionie, z dodatkiem zasmażki lub zabieliły śmietaną. Kalarepę obieramy ze skorki, kroimy w kostkę lub w paseczki. Zupa z kalarepy-śląska oberiba. Przepis na nią zdradziła nam nasza babcia ;) Jest lekko zawiesista i intensywna w smaku.
Najbardziej lubimy w niej liście kalarepy, są pyszne! Okazuje się jednak, że jest to warzywo, z którego wyczarować można znacznie więcej pyszności – można je faszerować, łączyć w potrawach z mięsem i innymi warzywami. Nic wtedy nie smakuje tak pysznie, jak proste zupy pełne aromatycznych młodych warzyw.
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem należy właśnie do takich prostych pysznych zup, które przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa i pachną beztroskimi wakacjami. Dzięki temu zupa będzie miała ładny, biały kolor. Gdy warzywa się zeszklą, zalej je wodą tak aby je zakryła i gotuj aż wszystkie zmiękną.
W osobnym garnku wstaw wodę i zblanszuj w niej kalarepę, około sekund wystarczy. Gdy warzywa już zmiękną zmiksuj je dokładnie, dodaj mleko do konsystencji i zagotuj. Przejdź na stronę główną Interii. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z kalarepy. Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa gotowana na wywarze i podana z posiekanym koperkiem.
Polecane przepisy: co można zrobić na obiad z kalarepy Zobacz więcej. Zupy Biały barszcz na zakwasie. Domowy najlepszy na Święta! Z dodatkiem ziemniaków i marchewki, zabielana śmietaną i podawana z pieczywem. Powinniśmy jeść jak najwięcej takich zdrowych zup z dużą ilością warzyw, nie tylko w lecie, kiedy jest sezon na świeże kalafiory, ale również w zimie, korzystając z mrożonych warzyw.
Pamietać należy żeby stosunek płynu do warzyw był jak 1:bo zupa ma być dość gęsta a nie wodnista. Traktujemy ją bardzej nie jak zupa a danie jednogarnkowe. Oczywiscie dla łasuchów można ją okrasić zasmażką i skwarkami ale to juz jest szczyt.
Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy. Więcej niż 1przepisów. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.
W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Szczególną odmianą ostatniej z wymienionych jest barszcz.
Bez niego nie mogą przecież odbyć się święta Bożego Narodzenia. Zdrowa, wiosenna i pyszna zupa kalarepowa. Składniki: ½ kg kalarepki, pęczek włoszczyzny, ziemniaki, łyżka masła, ½ szklanki śmietanki , sól do smaku, cukier do smaku, natka pietruszki, kope Zobacz więcej. Na blogu znajdziesz już przepisy na aksamitną zupę z kalafiora oraz krem z pieczonego kalafiora. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pychotka blog kulinarny.
Tym razem serwuję tradycyjną zupę kalafiorową z dodatkiem sporej ilości jarzyn. Pyszna, lekka zupa z młodych warzyw z dominującym smakiem kalarepki. Latem właśnie takie zupy smakują nam najbardziej. A przy okazji to porządna porcja witamin, więc jedzmy ich jak najwięcej!
Ile kalorii jest w 1g zupa kalafiorowa z ziemniakami? Na tej stronie sprawdzisz kaloryczność i wartości odżywcze w 1g zupa kalafiorowa z ziemniakami oraz dowiedz się czy ten produkt powinien znaleźć się w Twojej codziennej diecie. Mięso gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem ang.
Warzywa obieramy i płuczemy. Jaja ubić z cukrem do białości, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, a na koniec roztopiony gorący tłuszcz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.