czwartek, 15 sierpnia 2019

Ryba po grecku z mintaja

Przepyszne warzywa i świeża, usmażona ryba to doskonały pomysł na obia kolację lub święta. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba po grecku często pojawia się też na wigilijnym stole.


Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię.

Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę. Doskonale nadaje się na rybę po grecku. Jest to potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna. Można też rybę wymoczyć godziny w mleku z dodatkiem pieprzu, po czym ją osuszyć. Ryba nie musi być panierowana w jajku i mące.


Może być obtoczona w samej mące lub smażona bez panierki. Do przyrządzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około minut na parze.

Posolić i dusić około minut. Mintaja obsmażyć na maśle( g). Po tym czasie delikatnie rozsunąć warzywa na boki i dołożyć rybę.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Cebulę zeszklić na maśle( g). Duś na małym ogniu przez około minut. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety. Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor.


Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce. Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga czosnekzcynamonem. Przepisy z kategorii mintaj-po-grecku.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Najlepiej komponuje się z pieczywem jednak solo. Idą święta więc to najlepszy czas na sprawdzony przepis – ryba po grecku. Ci, którzy jeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba mintaj. A ja jadłam w Grecji, a właściwie na Cyprze, danie przypominające rybę po grecku. Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem.


Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi zmianami. Wiecie z czym ją zjadłam?


Z ziemniakami i surówką z kiszonej. Przyznam, że o ile za rybami nie przepadam, tak mintaj w panierce jak najbardziej mi odpowiada. Poziom trudności średni. Czas przygotowania 15min.


Wcale nie jest trudna do przygotowania, a smakuje wybornie. Smak marchewki i cebuli w połączeniu z ich chrupkością, kwaskowatością pomidorów sprawia, że sos, w którym pływa Ryba po. Kroimy filety z mintaja na równe części, oczyszczamy z ości. Obtoczone w mące filety smażymy na patelni. Tak, uwielbiam rybę po grecku, chociaż zupełnie nie wiem, dlaczego ta potrawa właśnie tak się nazywa.


Zobacz co podać na wigilię czy wielkanoc. Dobra ryba to podstawa każdego dania rybnego. Ja zawsze korzystam ze świeżych ryb, również przy przygotowaniu dania „ryba po grecku”. W tym przypadku zawsze są to polędwiczki z mintaja, ale zwykle używam fileta z dorsza.


Dietetyczna ryba po grecku – całość ma 3kcal. Posyp solą, pieprzem i czosnkiem z. Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku. I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny.


W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku. Ja używam zwykle mintaja, którego oprószam przyprawami, mąką i smażę na oleju, ale potem osączam rybę z tłuszczu. Do duszenia używam pociętej w paski włoszczyzny Hortexu, ale starannie wybieram z niej kawałki pora. Tutaj znajdują się wartości pośrednie.


Dlatego nie jestem w stanie dogodzić każdemu z osobna :) Osobiście sporządzając rybę po grecku, filety białej ryby gotuję w parowarze, ale warzywa duszę (czyli najpierw obsmażam) wraz z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym na łyżce oleju (patelnia teflonowa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty