Rozwałkuj je i wykrawaj paski, w każdym zrób nacięcie i przekładaj jak na zdjęciu. Piękne faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Tak przygotowane tradycyjne faworki posyp cukrem pudrem. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni.
Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Jeśli możesz, zaproś kogoś do smażenia. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Jedna osoba wałkuje i wycina, druga smaży.
Im szybciej wykrojone faworki trafią na tłuszcz, tym będą smaczniejsze. Gotowe faworki układaj na papierowym ręczniku, a potem przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.
Wydając na stół posypać cukrem z wanilją. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty.
Chrust to jeden z tradycyjnych ostatkowych wypieków. W tym roku przygotujmy go własnoręcznie – będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie! O ile pączki nie każdemu wychodzą, faworki są o wiele prostsze w przygotowaniu, równie smaczne, a może nawet lepsze. Kruche chruściki smakują wybornie posypane.
Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!
Jak karnawał to faworki. Tradycyjny przepis na żółtkach, łatwy do przygotowania w robocie kuchennym. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne.
Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy. FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki.
Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu.
Smażę je najczęściej w okresie karnawału. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione.
Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Tradycyjny chrust smaży się w czasie karnawału, a szczególnie w Tłusty Czwartek. Ale tak naprawdę jest to przysmak, który można zrobić o każdej porze roku i będzie pasował jako przekąska do oglądanego wieczorem filmu, jako deser do kawy.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nie macie czasu, ten przepis jest idealny. Najważniejsze, że z tym przepisem faworki zawsze się udają.
Zdecydowanie łatwiej i szybciej jest zrobić faworki niż pączki. Zadziw domowników własnoręcznie wykonanymi faworkami. Prosty przepis na faworki, idealny na tłusty czwartek.
Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów.
Zapisz przepis w ulubionych. Przepis na faworki: kruche i pyszne. Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki. Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko.
Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Klasyczny przepis na polski sernik ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony do zrumienienia się wierzchu i posypany po upieczeniu cukrem pudrem.
Możecie zrobić go w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.