Nie zapomnij też o przepisie na zupę z zielonych warzyw, czyli porowej wariacji na temat klasycznej jarzynowej. Por to chyba jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w wielu kuchniach. Okazuje się, że jest on wyjątkowo wdzięcznym produktem.
Pomysłów na pyszne dania z porem nie brakuje. Dziś na blogu por jako główny składnik kremowej zupy.
Może być jedynie dodatkiem, lekko podkręcającym smak całej potrawy, albo elementem dominującym. Wzbogacona posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki jest skarbem witaminowym dla organizmu. Do zupy z pora zużyjemy dwa zdrowe ładne pory co najmniej. Do sałatek używamy tylko jasnej części, ale do zupy możemy wkroić nieco części zielonej (ładnej, zdrowej, bez plam i przebawień!). Pory nie powinny zbrązowieć.
Oczywiście może być zabielana śmietaną (z wyboru), ale ja dodaję śmietanę dopiero do zupy. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok.
Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Zupa-krem z porów z pesto kolendra-chilli.
Teraz mi się przypomniała jeszcze zupa z porów z mięsnymi kuleczkami. Idealnym dodatkiem będzie też wędzony łosoś. Por dosyć często bywa zapomniany i niedoceniany w naszej kuchni. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obia zwłaszcza przy takiej pogodzie jak dziś.
Przepisy z kategorii zupa krem z pory. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Obraną cebulą pokrój na cienkie piórka. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając. Przypraw solą i pieprzem.
Zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Prosta i smaczna zupa, szybka w przygotowaniu. Można używać dowolnych warzyw i mięsa, akurat to co mamy pod ręką. Z poniższych składników wychodzi ok. Zupa porowa z mięsem mielonym.
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę i zmiksuj na gładką masę blenderem lub w robocie kuchennym. Gotową zupkę podałam z pieczywem. Tym razem proponujemy gęstą zupę krem z pora i serka topionego, gotowaną na bazie Rosołu drobiowego WINIARY i przyprawianą gałką muszkatołową.
Krem z pora możesz podawać ze zrumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora. Dodatek ziemniaków i pulpecików z mięsa mielonego sprawia, że zupa jest dość pożywna. Osobiście miałam wątpliwości, czy nam taka zupka posmakuje, bo por sam w sobie nie jest moim ulubionym warzywem.
Bardzo miło się zaskoczyłam, kiedy spróbowałam pi Zobacz więcej. Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bo(ro)n Appétit. Wiosenna zupa krem z pora w sam raz na obiad :-) Bardzo kremowa, maślana i. Cenimy go nie tylko ze względu na jego charakterystyczny smak, lecz także z powodu jego dobroczynnego działania na nasz organizm! Następnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki.
A i C, a także kwas foliowy. A to tylko niektóre cenne składniki! Opis przepisu: Autor: WINIARY Aksamitnie kremowe, gęste zupy warzywne nie schodzą ze stołów o każdej porze roku.
Por to kuzyn czosnku i cebuli, ma też podobne właściwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.