Wielkanoc, przepisy wielkanocne. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Przepisy na żurek z białą kiełbasą i chrzanem w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na żurek z białą kiełbasą i chrzanem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Bez niego potrawa straci swój oryginalny smak i ducha tradycji.
Współcześnie sprawa jest prosta, ponieważ w sklepie można kupić gotowy wyrób. Opis przepisu: Autor: WINIARY Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.
UREK STAROPOLSKI Z CHRZANEM. Bulion rozgrzewam i dodaję do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Białą kiełbasę pokroić na plasterki lub kawałki i dodać do żuru. Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.
Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki. Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny. Zalewam wodą (litry) i gotuje na małym ogniu, w między czasie doprawiam solą i pieprzem.
Składniki: boczek wędzony dag, biała kiełbasa szt. Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Zupy Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami.
Po upływie minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne minut. Następnie dodać barszcz biały, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
Sprawdzi się także na codzienny obiad. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Do zupy dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, chrzan.
Do miseczki ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy aby ją zahartować, a następnie wlej śmietanę do garnka. Podgrzewaj już tylko chwilę. Jedym ze specjałów, który z pewnoscią zagości na wielkanocnych stołach jest żurek podany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo.
Knorr przesyujemy do miski, dodajemy śmietanę, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wywaru. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Do gorącego,czystego wywaru wkładamy wędzony boczek oraz białą kiełbasę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez pół godziny.
Chrzan tarty zawsze można dołożyć do żurku który jest już na talerzu ( jeśli ktoś lubi chrzan). Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Przygotowanie dania żurek z jajkiem i białą kiełbasą dni przed przygotować zakwas: w kamionkowym naczyniu zalać wrzątkiem szklanki mąki, ostudzić, dodać litr przegotowanej wody, skórkę chleba, roztarty czosnek, przykryć gazą, odstawić na dni w ciepłe miejsce. Każda gospodyni ma swój sekretny przepis na żurek, który u nikogo nie jest tak pyszny, jak u niej.
Ja też mam taki swój sekretny przepis i chciałabym się nim z Wami dzisiaj podzielić. Patelnię zdejmij z ognia. Do dużego garnka wlej żurek i wywar z grzybów. Zagotuj i zmniejsz ogień.
Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu 8-minut. Przepisy z kategorii żurek z białą kiełbasą ziemniakami i jajkiem. Dodaj chrzan i wymieszaj.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Chrzan mieszamy ze śmietaną i dodajemy do bulionu – wcześniej dodajemy trochę bulionu do śmietany i hartujemy żeby śmietana się nie zważyła. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki.
Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Paszczaka zawsze wychodzi! Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.