piątek, 16 sierpnia 2019

Zupa groszkowa

Na dzisiejszy obiad polecam lekką zupę z zielonego groszku. Wystarczy zaopatrzyć się w zielony groszek i ziemniaki, to dwa podstawowe składniki potrzebne do jej przygotowania. Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią. Kiedy robię tradycyjną sałatkę jarzynową to nie potrafię się oprzeć i zawsze podjadam nieco groszku przed dodaniem go do reszty składników.


W sezonie skorzystaj ze świeżego groszku, natomiast zimową porą sięgnij po paczkę mrożonych warzyw.

Teraz w restauracji w Ciągowicach po Kuchennych rewolucjach można zjeść takie specjały jak właśnie zupa krem z groszku zielonego, gicz cielęca oraz śledzie w dwóch smakach. Zielony groszek, jak twierdzi Gessler, wciąż w Polsce jest niedoceniany i jedzony głównie w postaci konserwowej. A to już zupełnie inne warzywo. Gdyby zupa była bardzo gęsta należy dodać troszkę więcej gorącego bulionu. W razie potrzeby zupę doprawić solą.


Porcje zupy posypać zmielonym pieprzem, świeżym lubczykiem, kroplą śmietany, szczyptą cynamonu i grzankami z chleba razowego. Groszek i boczek to znane włoskie połączenie, które sprawdzi się także w zupie. Zupę groszkową po florencku można ugotować z groszku zarówno świeżego jak i mrożonego.

Opis przepisu: Autor: WINIARY Gęsta zupa groszkowa z Krajanką Warzywną WINIARY, gotowana na wywarze ze skrzydełek z kurczaka, podawana z posiekaną natką pietruszki i chrupiącymi paluchami z ciasta francuskiego to godna propozycja do najbardziej wymagającego menu! Dzięki Krajance Warzywnej WINIARY, zawierającej składniki w idealnie odmierzonych proporcjach, nie musisz martwić się. Czas przygotowania: min. Prosta ,zwyczajna, smaczna sałatka. Sałatka jajeczno groszkowa.


Wegańskie danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Aksamitna zupa krem z groszku to gęsta, zdrowa i pożywna zupa, która cieszy oko wspaniałym, zielonym kolorem i zachwyca podniebienie niecodziennym, lekkim smakiem. Najłatwiej przyrządzić ją z groszku mrożonego, ale można użyć także świeżego - obranego ze strączków. Dodałam też do zupy kremowy serek mascarpone, który w lżejszej wersji można zastąpić jogurtem naturalnym, i ozdobiłam świeżym tymiankiem. Choć ma w sobie coś z pokornej prostoty to jednak jest kwintesencją świeżości i wytworności.


Subtelna a zarazem sycąca, idealna na letnie przyjęcia oraz nieśpieszny obiad jedzony na werandzie. Dla mnie : lato uosobione, pochwała prostoty w kuchni, jeden. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii zupa groszkowa. Garnek stawiamy ponownie na gazie, wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Zupę zagotowujemy i rozlewamy do miseczek lub kubeczków.

Najprościej użyć groszku mrożonego lub z puszki (ten ostatni dodajemy pod smak koniec gotowania), ale w. Dla wszystkich miłośników zupy krem i groszku oraz dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw. To pyszne danie zarówno na specjalne uroczystości, jak i bez okazji. Zupy zupa pieczarkowo- groszkowa z boczkiem.


Byc moze skladniki to dosc nietypowa kombinacja, ale zupa jest fantastyczna- dobrze rozgrzewa :) min średnie przystępne. Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami. Lidl Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami.


Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem. ZUPA KREM Z GROSZKU, przepis z kategorii Zupy. Zupa serowa z grzankami. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Smakujemy nie tylko jedzenia!


Jak u Ma-gdy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Jak u Ma-gdy, blog o jedzeniu. Oczywiście można użyć śmietany lub w wersji dla odchudzonej jogurtu naturalnego. Wiecie, że zupy są bardzo pożywną formą podawania jedzenia, zupa jest wspaniałym “przemytnikiem” warzyw dla dzieci. Krem to moja ulubiona konsystencja zupy. Dlatego często eksperymentuję ze smakami tworząc różne zupy-krem.


Bazą dzisiejszej jest warzywny bulion, różyczki brokułów i zielony groszek – koniecznie mrożony, a nie z puszki, bo jest zdrowszy i smaczniejszy. By zupa była bardziej treściwa i. Kroki wykonania: Żeberka umyć pokroić,zalać litrami wody,zagotować. Cebulę i por pokroić,warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić do wywaru,pogotować min,dodać przyprawę listek laurowy , czosnek i umyty groch,gotować do miękkości żeberek. Miętowa zupa groszkowa z grzankami.


Grzanki bezglutenowe 100g. Y z tym produktem Pieprz czarny mielony bezglutenowy. Wyśmienita zupa z porów z mięsem mielonym. Kapitalna zupa pieczarkowa z białą fasolą: gotowa w minut.


Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty