Naprawdę przepyszny pasztet! Wilgotny i bardzo smakowity! W smaku przypomina trochę rybę faszerowaną, ale jest bardziej aromatyczny! Smakuje wybornie sam w sobie, ale także z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego.
Piekąc pasztet opierałam się na tym przepisie. Uwaga: Do przygotowania pasztetu można użyć dowolnych filetów rybnych (a nawet mrożonej ryby w kostkach).
Pyszny pasztet rybny z łososia i halibuta, z dodatkiem batatów i kaszy jaglanej, doprawiony aromatyczną trawą cytrynową. Polecam nie tylko na święta, również na co dzień jako zdrowy i wartościowy składnik naszego śniadania czy kolacji. Lubię pasztety, bo są uniwersalne.
Można jeść je na kanapce, albo i nie. Z dodatkami, albo i nie. Mogą być z mięsa, albo i nie. No i dziś właśnie mam dla Was przepis na taki pasztet bezmięsny.
Doskonały na święta, albo i nie :) Bez okazji też dobrze smakuje.
Smaczny pasztet do chleba. Polecane przepisy: pasztet rybny z dorsza Zobacz więcej. Domowej roboty pasztecik taki swojski dobrze przyprawiony. Kocham go w każdej postaci :)!
Domowy pasztet to coś co uwielbiam. Mogę się nim zajadać bez żadnych dodatków ale także do chrupiącej kanapki czy do porcji ziemniaczków z wody. Pasztet rybny przygotowuję co najmniej raz na dwa miesiące bo uwielbia go cała moja rodzina. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia.
Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy w kawałki i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy. Terrina, czyli pasztet rybny , to prawdziwa skarbnica zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jak zrobić to danie.
Podajemy dobry przepis na pasztet rybny. Polecamy również inne przepisy na pasztety rybne: Francuski dwukolorowy pasztet z ryby oraz Pasztet z Miętusa z sosem pomidorowym. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą.
Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana.
Jest intensywny w smaku, aromatyczny i ma delikatną konsystencję. Do pasztetu rybnego można wykorzystać dowolne ryby - im lepsze gatunkowo, tym bardziej wykwintny będzie pasztet. Bułkę pokroić w kostkę, zalać śmietaną i odstawić na min.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na łyżce margaryny. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć, osączyć i pokroić w małą kostkę. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Poza świętami pasztet możecie podać jako przystawkę, pokrojone kawałki możecie też zalać galaretą, jak przy karpiu w galarecie i podawać w schłodzonej wersji w kokilkach.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasztet rybny z dorsza. Doskonaly i bardzo prosty paszetet rybny, nie tylko na wigilijny stól. Smakuje zawsze, natomiast optycznie prezentuje sie lepiej, jesli zastosujemy dwie ryby o róznych kolorach. U mnie raki rzeczne sa bardzo popularne i dostepne w kazdym sklepie rybnym, ale mozna równiez zastosowac krewetki, albo nawet z nich zrezygnowac. Uprościłam sobie pracę, używając mrożonego mintaja w kostkach, a nie tak jak poprzednio, całej ryby, którą piekłam.
Przygotowałam pasztet rybny z łososia, do środka włożyłam paluszki krabowe, dzięki czemu pasztet ładniej wygląda w przekroju. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga UgotujmyCos. Taki pasztet najlepszy jest na zimno, ale sprawdzi się. Pasztet delikatny rybny gotujemy, mieszając, a gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Masę rybną łączymy z sosem, doprawiamy, a następnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek.
W tym odcinku Karol Okrasa wyruszył na Mazury do Starych Jabłonek w pobliżu Ostródy. Odwiedził swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Choć pasztety przyrządzano ponoć już w starożytnym Rzymie, to od XVI wieku najsłynniejsi pasztetnicy, czyli kucharze specjalizujący się w pasztetach pochodzili z Francji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.