poniedziałek, 14 marca 2016

Makowiec skladniki

Wspaniałe ciasto do kawki. Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na min.


Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto, dodajac na koniec rozpuszczony tluszcz.

Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Pani Doroto makowce przepyszne! UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce. Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Nietypowy makowiec na Boże Narodzenie? Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Zobacz nasz przepis na ciasto z makiem w kształcie gwiazdy!


Sprawdź sama i przygotuj je razem z nami! Nie moglam sie oprzec i zrobilam ganache z gorzkiej czekolady. Czekolada i mak to super kombi! Skladniki : na foremke o srednicy cm. Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem.


Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej.


Ciasto: Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godziny.


Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Ciasto jest wilgotne i przez bardzo długi okres czasu zachowuje swoją świeżość.

W mojej rodzinie makowiec był zawsze nieodzownym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia. Makowce zawijane, babki i keksy makowe, torty makowe, seromaki jak i makowce z owocami i innymi dodatkami. Można je przyrządzać w różnej formie, ale najbardziej znaną jest makowiec zawijany. Przekłada się go masą ze zmielonego maku, miodu, a także bakalii.


WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.


To makowiec, który lubię najbardziej. Mało ciasta, dużo wilgotnego dobrze przyprawionego maku, miękki lukier, makowiec doskonały. Wigilia i Święta za pasem, czas goni, a ja czuję stres nie zdążenia ze wszystkim, co zaplanowałam, a nie odhaczenie wszystkich punktów na liście, to rodzi ogromną frustrację. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Obserwuj bloga Obserwujesz bloga przyjemność z pieczenia. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty