piątek, 25 marca 2016

Ryba po grecku blog

Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku. I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika.


Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny. To danie nie ma co prawda za wiele wspólnego z Grecją, za to w Polsce jest bardzo popularne.

Ryba po grecku to stały element stołu wigilijnego wielu polskich domów. W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Jest to miejsce, do którego.


Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.

Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Sami przyznacie, że takiego przepisu brakowało na blogu – ryba po grecku, wbrew nazwie, to popularne i lubiane danie kuchni polskiej, i banalnie łatwo dostosować je do diety przyspieszającej metabolizm. Danie diety przyspieszającej metabolizm.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Jak zrobić rybę po grecku ? To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń.


Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku. A ja zawsze sie zastanawiam, skad sie wziela nazwa ryba po grecku, skoro Grecy o takiej rybie nawet nie slyszeli :) Ale nazwa nazwa, a liczy sie smak. Tę potrawę zawsze przygotowywała moja mama jeszcze jak mieszkaliśmy w Polsce.

Teraz robi to moja żona choć przepis jest nico inny niż na blogu. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje. No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno.


Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Niewątpliwym jej atutem jest możliwość wcześniejszego przyrządzenia i podania na zimno, co znacząco ułatwia skompletowanie. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.


Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Rybę po grecku robię troszkę inaczej niż tradycyjnie. Zalewę do niej robię podobną jak do „Ryby w zalewie pomidorowo-ketchupowej tylko zmieniam proporcje i dodaję warzywa.


Ciesze sie ze kolejny przepis z Pani bloga. Ale mimo tego, że można z ryby po grecku żartować, to jednak co roku podczas świąt zajadają się nią nawet najwięksi kulinarni krytycy. Potrawę najlepiej przygotować dzień albo dwa dni przed podaniem i przechowywać w lodówce, zapewni to jeszcze lepszy smak całości, a ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw z przyprawami. Pikantno - słodka i kolorowa. Jednym z poczytniejszych przepisów na blogu jest łatwe ciasto z rabarbarem więc wychodząc na przeciw Wam Drodzy Czytelnicy publikuję kolej.


Paulina - autorka bloga,,Kraina bez książek - Martyna Kwiatkowska. Ubezpieczenia Paulina Kwiatkowska. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Można użyć dowolnej ulubionej rybki, ja polecam morszczuka. Wasze ulubione przepisy.


Ryba po japońsku Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Blog Kulinarny - Domowe Przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty