Sycąca zupa o wyjątkowym smaku. Jeśli wcześniej nie dodawaliście starego buraka to w tym momencie wsypać barszcz instant (wraz z dodaniem liści) 5. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem oraz ewentualnie vegetą. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami.
Botwina, czyli główny składnik.
Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka.
Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Zupa z botwiny z ziemniakami to propozycja na pyszną i kolorową zupę. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina!
Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki.
Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. Propozycja za smaczną i aromatyczną botwinkę na wywarze z żeberek i warzyw, podawaną z jajkiem i ziemniakami.
Smaku całości dodaje świeży koperek oraz kwaśna śmietana. PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy wywar. Cebulkę opalamy nad ogniem. Barszcz czerwony z botwinką Oto typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych.
Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i bo twinką to zapraszam tutaj. Sałatka z makaronem i kurczakiem. Dodane przez babciaaneczka w: Tylko o kuchni. Ja gotuję barszcz z buraczków ugotowanych wcześniej osobno i startych na tarce.
Dodaje do barszczu pod koniec gotowania, na koniec przyprawiając sokiem z cytryny do odpowiedniej kwasowości. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z dowolnymi dodatkami. Dziś botwinkowa zupa z ziemniakami. Nawet nie wiedziałam, że skubana jeszcze gdzieś może rosnąć (botwinka znaczy). Rośnie, rośnie i jest przepyszna.
Dzisiejsza zupa jest o tyle fajna, że można sobie ją zjeść na zimno, lekko podgrzaną lub gorącą. Biorąc pod uwagę fakt, co się dziś dzieje za oknem, dziabnę drugą opcję. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem. To pierwsze b Zobacz więcej. Krzepa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Fantazje kulinarne.
Z pewnością przyda się również dodać sól oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę. Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12).
Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy. Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru, dodajemy ziele i liść angielski oraz porę i natkę pietruszki, gotujemy rosół na wolnym ogniu -doprawiamy solą i pieprzem. Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę.
Barszcz wiosenny kocham za jego głęboki nasycony kolor. Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Przepis na botwinkę z jajkiem - oto zdrowa, sezonowa zupa podawana z jajkiem i młodymi ziemniakami.
Polecam, bo taka botwinka to niebo w gębie :). Okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie ręki koniecznie musimy wykorzystać! Kolejna szansa na to pojawi się dopiero za rok. Barszcz z botwiny to zupa, na którą wielu z nas czeka cały rok. Możliwa do wykonania właśnie.
Przepisy na temat: barszcz z botwiny z ziemniakami. Jego podstawowe zalety to: oszczędność czasu, a także ukryte w nim bogactwo witamin i białka. Podobno jest idealny także na kaca.
Przygotować go może każdy - nawet ten, kto na co dzień niewiele ma wspólnego z kuchnią. Spodobał Ci się ten przepis! Chcesz podzielić się swoją opinią?
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.