poniedziałek, 21 marca 2016

Przepis na chrupiące faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Za drugim razem wyszły wspaniałe chrupiące czyli takie jakie powinny byc:-) ciasto na faworki przepuszczałam przez maszynkę do mięsa bo to jest genialny i szybki sposób co prawda przepuściłam trzy razy, aż mi sie ciasto ciepłe zrobiło :-) przepis dobrze dopracowany trzeba tylko trzymać się ściśle proporcji i nie kombinować tak.


Przepis na chrupiące faworki

Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Coś dobrego i słodkiego, co wielu lubi chrupać.


Mam na imię Mikołaj, mam lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na. Jak w tytule, bardzo kruche faworki. Ciasto przypominał po trosze francuskie - rozwarstwiało się. Było jednocześnie chrupiące, ale i delikatne w smaku, lekko maślane.


Przepis na chrupiące faworki

Pojawiały się nawet pośrodku faworków, w miejscu zwinięcia. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według.


FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki. Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. Smażę je najczęściej w okresie karnawału.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrupiące faworki. Rodzinny przepis na faworki - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki. Są bardzo cieniutkie i chrupiące.


Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Moje pierwsze faworki, które wykonałam na śmietanie. Wyszły bardzo chrupiące, delikatne i co najważniejsze pełne bąbelków.


Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować, aż będzie nam przez nie przebijać stolnica. Jeśli olej będzie odpowiednio gorący i ciasto cienkie mamy pewność, że faworki będą kruche. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.


Przepis na chrupiące faworki

Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem.


Przepis na chrusty nie jest skomplikowany, a na pewno o wiele łatwiejszy niż pączki, dlatego nie potrzebujesz wiele umiejętności, by wykonać je własnoręcznie. W tym roku zaskocz wszystkich i zamiast kupować gotowe w cukierni, zrób je sama. Nasz sprawdzony przepis na chrusty pozwoli ci przygotować wyjątkowo chrupiące i lekkie faworki, które na pewno przypadną do gustu całej.


Przepis: Chrupiące faworki na śmietanie – przepis. Przepis na najlepsze, chrupiące faworki, chrusty i chruściki z bloga Pełna Lodówka. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Dzisiaj zrobiłam faworki z Twojego przepisu, ale zrobiłam małą podmiankę.


Wyszły bąbelkowe, chrupiące i przepyszne, co może poświadczyć piątka moich wnuków. Były też bardzo efektowne, bo ciasto kroiłam radełkiem z ząbkami. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do środ­ka żółtka, wsypać cukier, szczyptę soli, i posiekać nożem, a następnie dodać chło­dzone masło i energicznie zagniatać ręka­mi, dolewając piwo tak, aby ciasto nie było zbyt twarde.


Uwielbiam faworki, szczególnie pieczone na Tłusty Czwartek. Polecam je, bo w smaku są bardzo dobre i do tego jeszcze chrupiące. Ich jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znikają z talerza.


Sposób przygotowania: Chrupiące chrusty ETAP 1: Ciasto na chrusty bardzo cieniutko rozwałkować. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier i sól, wymieszać i na środku kopczyka z mąką zrobić dołek w który wlać żółtka, wodę, śmietanę i spirytus oraz płynny tłuszcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty