środa, 2 marca 2016

Ryba po grecku wachowicz

Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).


Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Ryba po grecku to polskie danie i oznacza mniej więcej rybkę z warzywami.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku ewy wachowicz. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Dynia nadaje potrawie nutę słodkości.

Idealna propozycja na potrawę wigilijną w odmiennej formie. Filety ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki by przeszła aromatami. Jest troszkę inna wersja ryby po grecku niż znamy, ponieważ pani Ewa zrobiła ją ze śledziami.


Marchewkę gotujemy w łupince tak aby nie była zbyt miękka (ma być al dente). Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bomba Kaloryczna. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz przepyszną rybę po grecku, która będzie super smaczną pozycją w menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.


Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Smaczna i lekka ryba po grecku. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.

Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Osolony i popieprzony filet rybny podsmaża się na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej komponuje się z. Jarzyny trzeba zaś obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce warzywnej.


Używa się tu oczywiście tradycyjnej mieszanki korzeni selera, marchwi i pietruszki, cebuli oraz zieleniny, w tym. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.


Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. O wyszukiwarce przepisów. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny.


Dla mnie ryba po grecku jest symbolem wigilii, zasiadania do suto zastawionego stołu i długich rozmów rodzinnych. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku.


Postanowiłam w końcu ją zrobić. Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret leży także w doprawianiu przyprawami by uzyskać odpowiedni balans kwaskowo-słodkawy. Także użyta ryba musi się komponować z tym sosem a nie każdy gatunek się do tego nadaje. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje.


Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty