Ale to przerasta moje możliwości. I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około l zacieru już po odciągnięciu. Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Lista przepisów na zacier z kukurydzy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wiadomo z doświadczenia że kukurydza ma najwięcej skrobi w sobie.
Sucha do , mokra ok 32. Kukurydzę dajemy na żarna tzn. Wodę należy zagotować, dodać enzymu upłyniającego ok 0. Do gotującej się wody dodać śrutę kukurydzianą w proporcji kg śruty na 3. Przepis z kukurydzy puree. C Lepiej użyciu łaźni wodnej, przez którą brzeczki (kasza) nie jest prigorit i temperatury będzie łatwiejsze. Zasada działania tej prostej konstrukcji jest pokazany na zdjęciu.
W tym czasie osaharitsya zacier i staje się słodkawy smak.
Smak jest bardzo obiecujący, rzeczywiście można się dopatrywać bourbonowych nut. Teraz zabeczkowałem całość i sprawdzimy smak za rok. Staropolski przepis na babkę z kukurydzy. Polecam ten przepis, wspaniale komponuje się z dobrą herbatką. Dodane przez Angelw: Tylko o kuchni.
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu (najlepiej na mleku) 2. Jabłka zetrzeć i podsmażyć z cukrem i łyżeczką masła. Ryż wyłożyć do naczynia. Robiłem niedawno też zacier z kukurydzy. Ich największą moim zdaniem zaletą jest czas w jakim wypracowują alkohol.
Niektóre odmiany jak Saccharomyces Cerevisiae w optymalnych warunkach (głównie temperatura otoczenia) po dniach dają około alkoholu. Z kolei odmiana Cordoba w ciągu 8-dni może wypracować zacier do alkoholu. Cukier – musi być słodki i tani. Mam nadzieję że dowiedzieliście się jak zrobić bimber z owoców.
Z mojej strony dodam – spożycie tak przygotowanego alkoholu nie powoduje kaca. Film prezentuje przygotowanie zacieru do otrzymania szkockiej whisky. Pomiędzy sąsiadami krążą różne przepisy na zacier z grochem, z którego powstaje jedyna w swoim rodzaju wódka.
Jednak wnikając w receptury zobaczymy w nich wiele sprzeczności – niektórzy podgrzewają wodę, gotują albo duszą groch, sypią ogromne.
W serwisie Dzienniklodzki. Bourbon powinno się użyć kukurydzy - Corn Whisky kukurydzy - Rye Whisky żyta - Wheated Bourbon kukurydzy i zamiast żyta pszenica (daje łagodniejszy smak) Pozostałe zboża do uzupełnienia trzeba dać wedle uznania lub doświadczenia. Całość zlewamy do beczki mieszamy i zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Jeśli postawiliśmy dużo zacieru będziemy musieli z beczki poprowadzić rurkę do naczynia z wodą.
Ilość gazów powstałych podczas fermentacji wydmuchnęłaby z rurki fermentacyjnej wodę. Do jednego korca kukurydzy (1litrów) bierze się cztery wiadra wody i zagrzewa w zaciernicy do stopni. Na to sypie się mąkę, przy dobrym mieszaniu zagrzewa się powtórnie do najwyżej stopni.
Po zaparzeniu zostawić zacier pod przykryciem przez pół godziny. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! JAK ZROBIĆ ZACIER Aby zrobić zacier należy połączyć trzy magiczne składniki: wodę, cukier i drożdże. Bimber z ryżu, czyli jak przetrwać zimę bez Grunwaldu.
Mała informacja dla tych co chcą robić zacier z kukurydzy, jest to również ciekawostka. Niestety nie byłem przygotowany bo nie miałem z sobą aparatu, inaczej dołączył bym dowód rzeczowy. Zacier pracuje jeszcze przez około 3-tygodni choć nie tak burzliwie jak na początku. Zacier zlewam tak aby nie naruszyć powstałego na dnie osadu do kotła i powoli gotuję.
Z praktyki robię to w ten sposób: wstawiam pojemnik fermentacyjny do wanny, wsypuję odpowiednią ilość cukru i odkręcam gorącą wodę z kranu. W międzyczasie dolewam jeden czajnik gorącej wody (tak by woda było jeszcze cieplejsza). Wody wlewam do poziomu 7-8L w międzyczasie energicznie mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.