środa, 23 marca 2016

Domowa lasagne przepis

Domowa lasagne to klasyk kuchni włoskiej, która ma swoich wielbicieli na całym świecie. Odkąd zjadłam prawdziwą, włoską lasagne w Rzymie to staram się przygotowywać ją od czasu do czasu we własnej kuchni. Tym razem przygotowałam przepis na domową, polską lasagne.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Zrobiłam dziś lazanię według przepisu, tyle że teraz pomidorki tanie więc kupiłam kilogram takich normalnych zamiast tych w puszcze, robiłam ją pierwszy raz w życiu a wyszła taka że nie mogę się nadziwić, przepyszna!

Rozwałkowane jak najcieniej ciasto kroić na płaty lasagne i układać na stolnicy każdorazowo podsypując mąką aby się nie sklejały. Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Przepisy z kategorii domowa lasagne. Lasagne z mięsem mielonym, zwana popularnie lazanią, to danie, któremu trzeba poświęcić dłuższą chwilę.


Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).

Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne. Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.


Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.


Następnie delikatnie odsączamy płaty makaronu i rozdzielamy płaty lasagne. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Sos beszamelowy łyżki maki łyżki masła szkl.


Przygotowanie: W dużej ilości osolonej wody gotujemy po kilka płatów makaronu (ja zużyłam płatów) Ugotowany makaron przekładamy do pojemnika z zimną wodą, aby nam się nie posklejał. Pyszna lasagne z mięsem mielonym, czyli lazania w polskich stylu. Najlepszy, sprawdzony i soczysty sos mięsno pomidorowy, dużo sera i mięciutkie płaty makaronu. Prosty przepis oraz zdjęcia krok po kroku.


I znowu: makaron, sos beszamelowy itd.

Na wierzchu powinien być ser żółty. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Można posypać go oregano i bazylią. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny.


Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy ser jest jeszcze ciepły i ciągnący, ale możecie ją również zabrać do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej. Domowe lasagne z warzywami to nasza propozycja nie tylko dla wegetarian. Własnoręcznie zrobione lasagne z soczewicą, szpinakiem, świeżymi ziołami doceni każdy! Kto dziś zna smak domowego makaronu?


Możesz odświeżyć tradycję i sama zrobić domową pastę. Proponujemy mniej pracochłonny. Lasagne bolognese to jedno z najczęściej kojarzonych z Włochami dań. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie.


Pieczona lasagne (Lasagne al forno) z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsa i nie tylko. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.


Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Kuchnia-Domowa. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty