Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI.
Bardzo, bardzo chrupiące, złociste domowe faworki oprószone cukrem pudrem.
W sam raz na karnawał, Tłusty Czwartek, zapusty i Ostatki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany.
Ułatwiłam sobie żywot i zaangażowałam robota. Hak do ciasta drożdżowego załatwił sprawę wyrabiania a maszynka do mięsa wybijanie wałkiem. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.
W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty.
Oto najlepsze przepisy na. Od dłuższego czasu zabierałyśmy się z mamą do ich usmażenie (konkretnie od lat), ale zawsze na pierwszym miejscu były pączki. Tym razem postanowiłyśmy zmienić, chociaż trochę tradycję i oprócz pączk Zobacz więcej. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Róże są efektowniejsze od faworków. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu.
Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.
Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.
Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne. Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia.
I chociaż sporo przy nich zabawy. Czas karnawału to czas domowych wypieków. Zapraszam więc na przepis na słodkie, chrupiące i niesamowicie smaczne faworki. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem.
Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. To idealne święto dla fanów słodkości, tego dnia można jeść przepyszne faworki i pączki bez zbędnych wyrzutów sumienia. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście.
Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.
Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.