czwartek, 17 marca 2016

Golonka po staropolsku

Przepis na golonka po staropolsku. Polecam ciekawy i praktyczny sposób wykonania soczystej, chrupiącej golonki. Znane są Wam z pewnością klasyczne wykonanie tej potrawy „golonka z kością po… zbójnicku, beskidzku … „ itp. Idealna potrawa zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Jedno z pierwszych dan o jakim jest wzmianka w kronikach. Dobre i tyle min średnie przystępne.

Przekąski Rzodkiewka po staropolsku. Wyborna i smaczna przekąska na szczególną okazję. Sałatki Sałata po staropolsku. Golonka po staropolsku zł. Jak tradycja nakazuje -duszona w warzywach.


Podawana w sosie własnym. Możesz być pierwszą osobą, która zostawi komentarz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na golonka po staropolsku.


Dodane przez agnieszkaw: Tylko o kuchni.

Myszko nie obawiaj się butelki, robiłam kurczaka na piwie mnóstwo razy i jeszcze nigdy nic mi nie wybuchło :) Piekę kuraka w temperaturze 1stopni, po ok. Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question. You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Pokaźny zbiór przepisów. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.


Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do golonki pod. Wstawić na dobę do lodówki. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, następnie zlać tłuszcz i podlać golonkę wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem.


Dzisiaj pokażemy jak przygotować smaczną golonkę którą zajadali się nasi przodkowie. Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na około godzinę, w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.


Składniki: golonki wieprzowe peklowane pietruszka marchew kawałek pora kawałek selera 2. Następnie obrumień na tłuszczu, skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Piekarnik rozgrzać do temp. Posiekać jak najdrobniej miękki kawałek wołowiny, wieprzowinę i nerkowy łój, wyżyłować po usiekaniu i jeszcze raz posiekać, bo od dobrego usiekania zależy tylko ścisłość klopsa.


Po tym czasie dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz grzyby i piec jeszcze ok. Na samym końcu dodajemy pomidory.

Musztardę mieszamy z piwem i zalewamy golonkę. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić.


Some of these cookies are essential to the operation of the site, while others help to improve your experience by providing insights into how the site is being used. For more information, please see the ProZ. A otóż Mama podała mi prosty sposób na smaczną golonkę. Lista przepisów na łopatka po staropolsku gotowana z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Karkówka z pieca w sosie kminkowym (300g) 100zł. Tradycyjny kotlet schabowy (150g) 100zł. Kotlet po szwajcarsku (150g) 100zł. Kotleciki wieprzowe z cebulką (200g) 50zł.


Zwłaszcza, jeśli wśród biesiadników będą miłośnicy tłustych mieś i złotego, chmielowego trunku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty