piątek, 18 marca 2016

Drożdżowy makowiec

Pani długoletnią wielbicielką i nie ma imprezy żeby nie padło Pani imię ☺ale do rzeczy: zabrałam się za makowiec (to mój drożdżowy debiut) i kiedy dodałam masło,to nie mogłam go wgnieść nawet po długim ręcznym wyrabianiu. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta.


Makowiec piekę na święta zawsze, może nie być innego ciasta, ale makowiec musi być #128578; Dodatkowo mak ma znaczenie symboliczne i jest podstawą tradycyjnej, polskiej kuchni. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Tradycyjny makowiec drożdżowy Są ciasta, które kojarzą się ze świętami.


Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy.

W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników. Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty.


Z podanego przepisu wyjdą Wam Zobacz więcej. Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Marta gotuje. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków.


W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego.


Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany. W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste.


Makowe nadzienie zrobiłam wcześniej. Część wykorzystałam w przepisie na makowiec na kruchym spodzie, a resztę do dzisiejszej strucli. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Makowiec drożdżowy w wykonaniu mojej babci to najpyszniejsze ciasto jakie jadłam w życiu!


Pieczenie zaczynamy wieczorem.

Ucieramy drożdże ze śmietaną. Jajka (całe) ubijamy z cukrem, dodajemy do nich drożdże. W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Makowiec przekładam do keksówki (26xcm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta i masy makowej. Gotowe makowce przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy.


Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty