środa, 16 marca 2016

Barszcz na botwince

Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Opis przepisu: Autor: WINIARY Chociaż Twój jeden obiad nie może obejść się bez wspaniałego smaku lata, jakim jest botwinka! Z naszym prostym przepisem na zupę z botwiny z ziemniakami ugotujesz to smaczne danie już w pół godziny.


Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok.

Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Niby zwykły biały barszcz, a jednak zupełnie inny! Boczek, kiełbasa i jajko oczywiście są, ale oprócz nich znajdziecie w barszczyku też liście mniszka i szpinaku!


Czas przygotowania: min. Bardzo szybka i pyszna sałatka z botwinki, kurczaka i ziaren słonecznika. To wtedy można dodać barszcz czerwony z torebki :) Może za malutkie buraczki były w botwince i nie dały tego smaku.


Buraki trzeba zanim się je wrzuci do zupy zakwasić porządnie cytryną o czym nie ma słowa w przepisie – ale to podstawa każdej zupy buraczanej i nie dwie łyżeczki ale conajmniej. Odstawić z ognia, dodać ocet i przecedzić.

Doprawić ewentualnie solą i pieprzem (ostrożnie!). Przepis na barszcz czerwony Są zupy do których się wraca. Taki domowy, aromatyczny i pyszny. Rozumiem,że to tylko jedna z propozycji na tzw barszcz ukraiński,a nie wzór barszczu niczym wzór metra? Na pewno da się to zrobić szybciej.


Jeśli zakładasz tu szkółkę kucharską pomyśl o tych mlodych kucharkach,czy im się chce dwa dni pierdzielić z jedną zupą? Próbuj dalej,powodzenia:). Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Chłodnik na botwince. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przepisy z kategorii barszcz czerwony z botwinki.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub posiekany szczypiorek. To jest prawdziwy zapach wiosny, chyba się ze mną zgodzicie. Nie pozwólcie zbyt długo zalegać na straganach świeżej, pachnącej botwince.


Raz, dwa - niech wędruje do garnka! Składniki na zupę z botwinki: - pęk botwiny (małe buraczki) - żeberko - ząbek czosnku - pęk koperku i pietruszki - mała cebula - niepełna łyżka octu. Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński.

Ważne, że będzie barszcz #128521; Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Naczynie miksujące TMma większą pojemność niż TM(pojemność litra zamiast litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TMdo gotowania w modelu TMbez dostosowania ilości składników.


Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Oczywiście jest na niego tyle przepisów ile autorów. Każdy dodaje coś od siebie ;) Ja starałam się połączyć to co według mnie jest najlepsze XD Zazwyczaj ziemniaki gotuje się w barszczu, ale ja osobiście bardzo tego nie lubię ponieważ często po dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!


Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz() dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.


Buraczki obrac i pokroić na kawałki, a łodygi i listki opłukac i pokroić. W dużym ganku nastawić wodę, wrzucić kostkę rosołową drobiową. Chłodnik z botwiny i rzodkiewki Botwinka, kochana za piękny kolor, jaki nadaje zupom (o ile natura zdążyła ją wyposażyć w buraczki), dziś trafiła właśnie do chłodnika. Więcej niż przepisów. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny.


Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w. A jedną z tych zup był barszcz ukraiński z botwinką, który postanowiłam ostatnio odtworzyć. Tradycyjny barszcz ukraiński robiony jest na zwykłych burakach, a zrobienie go na botwince sprawia, że jest delikatniejszy, ale równie pyszny, co oryginał.


Barszczyk z botwinki w każdej odsłonie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty