czwartek, 31 marca 2016

Grzyb podgrzybek

W polskim piśmiennictwie mykologicznym po raz pierwszy polską nazwę (grzyb płowy) podał F. Podgrzybek to w większości przypadków grzyb jadalny. Tylko jeden rodzaj podgrzybka jest trujący. Najpopularniejszym grzybem jadalnym z rodziny podgrzybków jest podgrzybek brunatny, który jednocześnie jest najbardziej rozpoznawalnym grzybem w Polsce, zaraz bo borowiku sosnowym. Wyróżnia się także inne rodzaje podgrzybków, np.


Wcześniej grzyb ten był znany pod nazwą „grzyb płowy”.

W Rosji, na Białorusi i Ukrainie ten gatunek zazwyczaj się nazywa „grzybem polskim”. Regionalne nazwy: grzyb złotawy,złoty grzyb, borowik złotawy, grzyb czerwonotrzonowy, grzyb zajęczy, grzyb zającowy, zajączek, zajęczak, czerwona noga. W wyniku nowszych badań filogenetycznych z powrotem włączony został do rodzaju. Możliwość popełnienia pomyłki- do podgrzybka zajączka podobny jest trochę podgrzybek złotawy, którego trzon w górnej części jest zawsze czerwony, Identycznie, zabarwione pory ma podgrzybek żeberkowany (Xerocomus spadiceus) jego owocniki są zwykle mniejsze.


Uwagi- do suszenia z powodu miękkości kapeluszy mało się nadaje. Znany jest również jako podgrzybek zajączek, huba rzesztonik, czy grzyb cynamonowo-brunatny. W najnowszych opracowaniach można spotkać się z nazwą borowik zajęczy”.


Główny Inspektor Sanitarny przypomina, aby spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.

A, B B C, PP i E. Znajdziemy w nich także wiele soli mineralnych, co nie jest tak oczywiste, jeśli chodzi o grzyby jadalne. Goryczak żółciowy, czyli szatan, należy do rodziny borowikowatych. Dlatego łatwo pomylić go np. Grzyb-szatan: jak go rozpoznać? Barwa kapelusza może być jasno lub ciemnobrązowa.


Trzon jest jaśniejszy niż kapelusz. Szatan lubi kwaśne gleby, w niektórych miejscach występuje bardzo licznie. To doskonały grzyb leśny, w smaki i aromacie nie odbiegający najlepszym borowikom. Pięknie wygląda pod brzozą, a grzyby wyhodowane we własnym ogrodzie będą cieszyć nie tylko oko, ale i podniebienie. Jeśli na Twojej posesji rosną właśnie takie drzewa, z powodzeniem zastosuj grzybnię rydza.


Kiedy i gdzie możemy go znaleźć? Do jakich potraw grzyb zajączek nadaje się najbardziej? Jednak określenie podgrzybek nie jest.


Co ciekawe, istnieje także wiele regionalnych określeń na ten gatunek. Spotkać je można w mchu, na polankach, pod drzewami tuż przy pniu. Górna powierzchnia kapelusza ma barwę ciemnobrązową do prawie czarnej.

Jest ceniony zarówno za wartości odżywcze, jak i ciekawy i niepowtarzalny smak. Jest to grzyb z rodziny borowikowatych, zawiera wiele witamin i substancji odżywczych, duże ilości witaminy B B a także C. Występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, najczęściej pod dębem szkarłatnym, świerkiem pospolitym i limbą. W lasach iglastych można go także znaleźć wśród krzewinek borówki i czarnej jagody. Najczęściej spotkamy go w sezonie od czerwca do października. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!


Potrzebujesz inne grzybnia grzybów leśnych? W stanie surowym jest trujący. Opinie co do smakowitości są podzielone. Wiele osób niechętnie go spożywa z powodu kwaskowatego smaku i zapachu, który jest odbierany przez nie jako nieprzyjemny.


W moje ocenie ten smak jest specyficzny, można lubić lub nie, kwestia gustu. Młode wyglądają ślicznie w marynacie, dobre też na gęsto, w zupie i suszone. Krowiaka spotyka się pospolicie w lasach.


Wydziela słaby, kwaśny zapach i ma specyficzny kapelusz w różnych odcieniach brązu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty