Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie.
Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Za pierwszym razem wyszły miękkie i ciastowate ale chyba wiem jaki błąd popełniłam dałam za dużo śmietany zeby rozluźnić ciasto.
Za drugim razem wyszły wspaniałe chrupiące czyli takie jakie powinny byc:-) ciasto na faworki przepuszczałam przez maszynkę do mięsa bo to jest genialny i szybki sposób co prawda przepuściłam trzy. Usmażone faworki wystudzić, przełożyć do worka wypełnionego cukrem pudrem. Worek mocno zawiązać, dokładnie potrząsać, by wszystkie faworki obtoczyły się w cukrze. Ja zawsze robię to, gdy faworki są jeszcze letnie, wtedy cukier dobrze się nich trzyma. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.
Lista przepisów na faworki miękkie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni. Pytanie dość banalne - ile gotować jajka na miękko?
Ostatnio ugotowałam na pół-twardo a przedostatnim razem białko się nie ścięlo - odebrało mi to chęć na śniadanie. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Wyrobione ciasto dzielimy na 2-części, każdą wałkujemy (lekko oprószając mąką) na placek o grubości około 3-mm (nie cieńszy, bo faworki wyjdą lekko ). To chyba najlepszy przepis na faworki jaki dotąd robilam. Rzeczywiście czasochłonny ale efekt końcowy rekompensuje wszystko.
Na początku trochę ciężko zagnieść ciasto ale podczas wyrabiania składniki w końcu łączą się w całość. Wygladaja jak dmuchane materace. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).
Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.
Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Witam kochani,już w tym tygodniu tłusty czwartek :-) Przychodzę do Was dziś z moim przepisem na wspaniałe faworki. Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie, ale nie i twarde tylko mięciutkie i puszyste.
Miekkie faworki przepis - Durszlak. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach.
Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Chociaż kojarzą się z rodzimą potrawą, znane są także w Niemczech (jako Raderkuchen) i na Litwie. Ich przygotowanie jest proste, choć czasochłonne. Warto jednak poświęcić im nieco uwagi. Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem.
Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki puszyste. Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom.
Czytając przepis wiem, że większość z was „bije” ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Właśnie z ich zapachem i smakiem najbardziej kojarzą mi się święta. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Oprócz owego ciasta mam od niej również przepis na świetne faworki oraz niezawodne miękkie i delikatne ciasto do pierogów i przepis na prawdziwy zakwas na barszcz czerwony.
Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne. Każda potrawa ma swoją historię - faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu.
Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie. Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne.
Wszystkie składniki zagnieść porządnie i długo ręką lub robotem z końcówkami hak. Jeśli jest zbyt twarde, dodać więcej piwa, zbyt miękkie- nieco więcej mąki. Ma być elastyczne i łatwo dać się wałkować.
Zagniecione ciasto walić wałkiem, obracając na różne sposoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.