środa, 9 marca 2016

Ile piec makowiec drozdzowy

Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Dodane przez ostra_papryczka w: Tylko o kuchni. Termoobieg, czyli specjalny wentylator, który w połączeniu z grzałką powoduje ruch gorącego powietrza.


Tradycyjny makowiec ma w sobie trochę magii. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie.


Ile piec tego typu makowiec? Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1st. Warto jednak sprawdzić po minutach, czy makowiec jest już dobry. Z kolei makowiec na kruchym cieście pieczemy minut w temperaturze 1st.


Jak długo piec ciasto drożdżowe, słodkie bułeczki czy chałki? Czas pieczenia wypieku będzie oczywiście zależał od jego rodzaju. Oto idealny makowiec drożdżowy. Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej.


Bardzo smaczny drożdżowy makowiec z płatkami migdałowymi. Pieczony bez jajek i prosty do wykonania. Dolcevita-in-my-kitchen 6. Wierzch makowców posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika (uwaga: sugeruję pieczenie makowców pojedynczo, jeden po drugim, lub ewentualnie można upiec najpierw jeden makowiec a później dwa na raz, stawiając je od siebie w dużych odstępach).


Każdy makowiec piec przez ok. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Lub na drugie wyrastanie - wtedy uformowane bułeczki natychmiast przykrywamy folią spożywczą i wkładamy razem z blachą do lodówki. Rano, po wyjęciu można je od razu wkładać do piekarnika i piec (lub ocieplić by chwilę podrosły, jesli uważacie, że w lodówce napuszyły się zbyt mało). Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko.


Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Kochani, jezeli chodzi o ciasta podobno moje są naprawde dobre, ale jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić strucli makowej z drożdżowego ciasta tak do końca właściwie. U mnie nie ma świąt bez makowca.


Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego.


Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości! Ciasta i torty, Ciasteczka owsiane, Ciasto styropian, Dieta bezglutenowa, Dieta wegetariańska, Jarmuż, Kapusta włoska, Kasza jaglana. Makowiec spędza sen z powiek niejednej pani. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok.


Jesli nie piec razem to zrobić jeden, włożyć do pieca, pod koniec pieczenia pierwszego robic kolejny itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty