poniedziałek, 28 marca 2016

Makowiec z makiem z puszki

Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie.


Makowiec z makiem z puszki

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki.


Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej. Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki.


Makowiec z makiem z puszki

A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub z zapieana beza na wierzchu.


Ciasto z makiem z puszki w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się. Makowce można przyrządzać z dostępnej w sklepach gotowej masy w puszkach. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Bardziej czasochłonnym, ale z pewnością wartym włożonego wysiłku wariantem, jest samodzielne przygotowanie masy makowej. W tym celu trzeba sparzyć i kilkakrotnie zmielić mak (im więcej razy, tym lepiej).


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Wylej masę na przestudzony spód i. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Makowiec z makiem z puszki

Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.


Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Gdyby ciasto szykować na oleju z większą ilością jajek, to można by go nazwać makowiec lany. Lany, dlatego, że ciasto przed pieczeniem ma rzadszą konsystencję.


Do upieczenia tego ciasta świątecznego możesz użyć zarówno maku gotowego z puszki, jak domowego. Domowa masa makowa z mojego przepisu będzie idealna. Wszystko wymieszaj z makiem z puszki i wyłóż na ciasto. Cztery białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połóż na masie makowej. Piecz około minut w piekarniku nagrzanym do 2stopni C. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj makowca warstwowego.


Czy makowiec kojarzy Ci się z klasyczną struclą? Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku. Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty