Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek śląski. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Całość mieszamy, gotujemy około minut. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wyślij przepis Żurek śląski. Zakwas żurku: Na kilka dni przed planowanym gotowaniem żuru należy przygotować zakwas-podstawowy składnik żurku.
Drobno pokroić obrane dwa średniej wielkości ząbki czosnku, dodać do garnka (słoika). Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ.
Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Dobrym wariantem będzie podanie ich w formie purée. Zwyczajowo podaje się ją na wielkanocne śniadanie, ale będzie stanowiła także pyszny codzienny obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków oraz kiełbasy żurek może być serwowany jako danie jednogarnkowe. Tylko, że to nie jest przepis na tradycyjny żurek Śląski i wcalę się nie zdziwię jak przepis dodawał ktoś, kto ze Śląskiem nie ma nic wspólnego.
Po pierwsze do żurku śląskiego dodaję się białą kiełbasę i nie podsmaża tylko wrzuca w całości jeszcze za nim dodaje się zakwasu. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym.
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni! Karol Okrasa Żurek chrzanowy z kiełbasą. Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji. Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Widziałam w książkach o kuchni polskiej przepisy na żurek na mleku, więc też ciężko stwierdzić jak powinien wyglądać „prawdziwy żur”.
Dla mnie żur jest cięższy w smaku, subiektywna opinia. Dzięki za informację, poczytam sobie jeszcze o tych dwóch zupach. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę.
Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej. Jak zrobić żurek, który jest wykwinty i pożywny? Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw.
Lista przepisów na żurek przepis śląski z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące.
Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.
Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem. Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne.
Zupę gotuję na wędzonych kościach wieprzowych (możecie użyć żeberek aby było więcej mięsa), dodaję kiełbasę (białą i wiejską - wędzoną), oraz żurek - zakwas. Wywar gotuję na warzywach. Polecam Wam ten prosty i intuicyjny przepis na pyszny świąteczny żurek! Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce.
Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.