Ryba po grecku na stole wigilijnym to mus w wielu domach. Drobne kąski ryby w pysznej pierzynce z warzyw - tego nie można sobie odpuścić! Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Rybę po grecku robiło się u mnie odkąd pamiętam. Potrawa powstawała raz do roku na wigilię. Nikt oczywiście nie potrafił wyjaśnić mi co kawałki smażonej ryby i duszone warzywa mają wspólnego z Grecją, ale też nie pytałem zbyt natarczywie. Już niedługo najbardziej wyczekiwane świata w roku.
W moim domu nie wyobrażamy sobie ich bez ryby po grecku. Tym razem jednak, postanowiłem. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją.
Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem.
Marchewkę ucieramy na tarce, a cebulę kroimy w pół plasterki. Warzywa obsmażamy z dodatkiem oleju kilka minut. Dodajemy do nich musztardę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i pieprz. Całość przesmażamy jeszcze kilka minut delikatnie mieszając.
Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na marchewka do ryby po grecku.
Przygotowanie dania ryba z marchewką ale nie po grecku. Marchewki ugotować nie obrane, odstawić do wystudzenia. Filety z ryby , jeżeli były rozmrażane należy osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.
Portal Kulinarny - przepisy, konkursy, forum - Dadaj Przepis na Gotujmy. Rybę panierujemy i smażymy na oleju, a osobno przygotowujemy farsz z cebuli i marchewki duszonych w pomidorach Rybę układamy na półmisku i dekorujemy farszem Podobne przepisy. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut.
Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.
Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor. Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce. Rybę posolić, obtoczyć w jajku i mące, usmazyć na złoty kolor, odstawić. Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku.
Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą rybę po. Dietetyczna ryba po grecku – całość ma 3kcal.
Posyp solą, pieprzem i czosnkiem z. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda!
No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Moja ryba po grecku jest wymieszana z warzywami, oddaje warzywom smak i aromat, jest lekko słodko- kwaśna. Tutaj znajdują się wartości pośrednie.
Dlatego nie jestem w stanie dogodzić każdemu z osobna :) Osobiście sporządzając rybę po grecku, filety białej ryby gotuję w parowarze, ale warzywa duszę (czyli najpierw obsmażam) wraz z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym na łyżce oleju (patelnia teflonowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.