Wielkanocny barszcz biały ugotowany na białej surowej kiełbasie i wywarze mięsnym. Zabielany śmietaną i doprawiony majerankiem, czosnkiem oraz chrzanem. Podawany z ugotowanym jajkiem, pokrojoną kiełbasą, marchewką z wywaru i białym serem.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Oto barszcz biały wielkanocny dla opornych. Tradycyjny barszcz, jak u babci :) W ubiegłym roku zostaliśmy nim poczęstowani na Wielkanoc i tak nam smakował, że w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami tym dobrym przepisem.
Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym.
Dziś spróbuj naszej wersji, którą wyróżniają dwie rzeczy – szybkość przygotowania i idealna kompozycja przypraw. Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.
Biały barszcz to danie charakterystyczne dla środkowej i wschodniej części Europy. Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu. BARSZCZ BIAŁY – tradycyjny, polski przepis na Wielkanoc.
OBIAD WIELKANOCNY PRZEPISY – oczywiście śniadanie wielkanocne jest najważniejsze, ale na pewno zastanawiacie się co podać na Wielkanocny obiad. Zebrałam najlepsze przepisy, które są moją propozycją na wielkanocny obiad. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Zobaczcie przepis na barszcz wielkanocny biały według starych tradycyjnych receptur, z którym powinny poradzić sobie także nowoczesne panie domu. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.
Jest on dość prosty w wykonaniu. Mimo, że zajmuje trochę czasu, to warto go wypróbować. Składniki: kiełbasa biała, kiełbasa polska surowa boczek wędzony parzony 2g. Wielkanocny żurek Każda rodzina ma swój własny sposób na żurek lub barszcz biały.
U mnie w domu nie nastawiało się zakwasu na żurek w przeciwieństwie do zakwasu z buraków, który wykorzystywany był podczas wigilijnej kolacji. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tej potrawy. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Sprawdź przepis na barszcz biały od Magdy.
Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem.
Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj. Następnie dodać letnią, przegotowaną wodę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżkę suszonego majeranku. Zrób go z podsmażonym boczkiem i cebulą, gotując z białą kiełbasą oraz ziemniakami. Wtedy wielkanocny barszcz biały stanie się jeszcze bardziej treściwy i zyska intensywniejszy smak.
Jak zrobić barszcz na zakwasie? Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na barszcz biały wielkanocny. Domowy biały barszcz z ziemniarami i białą kiełbasą jest niezwykle pyszny.
To najlepszy biały barszcz wielkanocny jaki można ugotować. Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą. Przepis na świąteczny barszcz. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas.
Składniki: 5g białej kiełbasy, boczek wędzony, żeberka wędzone, włoszczyzna, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan ze śmietaną dobrej. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć.
Zapach rumianku, ostry posmak świeżego chrzanu i miękka biała kiełbasa sprawiają, że barszcz biały wielkanocny przenosi mnie do dzieciństwa. Dzisiaj przygotowuję barszcz biały wielkanocny dla mojej rodziny i też im bardzo smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.