Zupa krem z kalarepy od niedawna gości na naszym stole. Nie wiem czemu miałam wbite do głowy, że kalarepa to tylko obrana, na surowo i do przygryzania. No ale summa summarum, taka kalarepka na surowo, Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga FitFastByEwa. Na obiad smaczna zupa - szybka do zrobienia, lekka i bardzo dobra. Trochę jak ze szparagami.
Tak ugotowane bulwy można następnie zmiksować z bulionem, mlekiem albo z innymi warzywami na wiosenny krem. Można doprawić go spora łyżką zielonego curry, można dodać sok z pomarańczy, a nawet pieczone jabłko. Ale moją ulubioną wersją kremu z kalarepy jest ta najprostsza, z duszonymi porami i koprowym. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Część bulionu wlać na patelnię, w której smażyły się warzywa, aby cały aromat i smak przenieść do garnka. Tym razem z kalarepy postanowiłam przyrządzić zupę-krem. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników.
To świetna propozycja na obia kiedy nie masz czasu czy ochoty na długie stanie w kuchni. Kalarepa dzięki licznym cennym składnikom poprawia funkcjonowanie naszego organizmu. Zupa z kalarepy jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na to danie! Oberiba – śląska zupa z kalarepy.
Gotowana w domach na południu Polski od wczesnej wiosny do późnego lata. Jako że kuchnia śląska znana jest z dań sytych, nasze babcie zupę przygotowałyby z pewnością na mięsnym bulionie, z dodatkiem zasmażki lub zabieliły śmietaną. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, to szczerze polecam. Zupy Fasolowa na wędzonce.
Dzisiaj tradycyjnie i syto min łatwe tanie. Zupa kalarepowa to jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią zdradziła nam nasza babcia ;) Jest lekko zawiesista i intensywna w smaku.
Najbardziej lubimy w niej liście kalarepy, są pyszne! Zupę można ugotować również na drobiu, ale najlepsza wychodzi na żeberkach wieprzowych. Kalarepę obieramy ze skorki, kroimy w kostkę lub w paseczki. Liście kalarepy (bez łodyg) kroimy w cieniutkie paseczki a obrane ziemniaki w kostkę. Przygotowanie dania zupa krem z kalarepy i pora-Por z kalarepą pokroić w kostkę,zalać niewielką ilością wody ,ugotować i następnie zmiksować.
Część warzyw wyciągnąć z zupy i odłożyć na bok. Resztę zupy zmiksować na krem. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową do smaku. Dodane przez zojkaw: Tylko o kuchni. Poszukuje wyprobowanego przepisu na zupe-krem ze szparagów.
Wiosenny przysmak na obiad: zupa krem z kalarepy. Czy moderacja, to praca ? Podstawa to Zupa jarzynowa Bukiet Warzyw WINIARY, do tego młoda, podsmażana na maśle kalarepka, kwaśna śmietana - i gotowe. Pyszna zupa podawana z grzankami czosnkowymi, posypana uprażonymi na j patelni nasionami słonecznika.
Wszyscy lubimy lekkie, delikatne zupy warzywne, bo są lekkostrawne i zdrowe. Wymagają niewielkiego nakładu pracy, a zmiksowane smakują nawet dzieciom. Zupa z samej młodej cukinii byłaby mdła, ale w zestawie z kalarepą o lekko ostrym, piekącym smaku nabiera zdecydowanego wyrazu. Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło.
Wrzucić ziemniaki, podsmażyć. Po chwili dodać kalarepę. Na patelni, na łyżce masła, usmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Przykryć i gotować do miękkości.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z kalarepy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.