Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.
FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki? Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Ta pewnie poznała go z „Kuchni Polskiej” lub „Przyjaciółki”.
I tu zgrabnie nawiążę do Święta, jakie już niedługo przed nami! A robi się to tak: Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować.
Zrobiłam faworki dokładnie wg przepisu, tzn. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, po czym.
W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.
Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust –na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne.
Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki. Super smaczne i tanie faworki mojej mamy. Polecam dziś przepis na fantastyczne ciasteczka migdałowe, są proste w produkcji i niezwykle.
Tradycyjne faworki (chruściki) w sam raz na tłusty czwartek. Prosty przepis na domowe faworki Najlepsze są faworki domowe , lekkie i kruche, tak inne niż te kupowane w sklepie. Jaka jest tajemnica, która sprawia, że domowe faworki są pyszne i smaczne?
Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią! A oto filmik jak przygotowałam te proste faworki -wprawdzie oszukane, ale naprawdę szybkie i smaczne:) Zapraszam do obejrzenia! Czas przygotowania: min.
Amerykański specjał z syrop klonowy możemy podać na lunch lub podwieczorek. Pancakes powinny być wyrośnięte i pyszne! Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.
Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną.
To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Mamy dla Ciebie doskonały przepis na smaczne i rumiane faworki – delikatne w smaku, nie za słodkie, posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY. Lista przepisów na smaczne faworki z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.