poniedziałek, 2 września 2019

Zakwas na zur slaski

Zakwas na zur slaski

A ja daje wedzony boczek, kielbase, cebule wszystko podsmazone. Nie robie gestego, podaje z grzankami czosnkowymi. Zurek slaski tylko na wedzonce! Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu.


Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.


A najlepiej od razu ugotować żur żyniaty, pamiętając by zostawić sobie odrobinę zakwasu w słoiku na później w lodówce, bo przyda nam się, gdy ponownie będziemy chcieli zakwas ukisić. Wtedy wystarczy dodać czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny litr przegotowanej, ciepłej. Po dniach jest kwaśny, potem coraz kwasniejszyz kwasniejszy. Biała kiełbasę gotuje z wszystkimi warzywami jak w rosole , cebula i czosnkiem , z ziele i listkiem bobkowym. Następnie wlewam prawie cały zakwas pozostawiając malutki sloiczek do garnka i zur gotowy.


Drobno pokroić obrane dwa średniej wielkości ząbki czosnku, dodać do garnka (słoika). Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.


Zupy Śląski żur na domowym. Zur gotujemy na wędzonce a czerwony na kościach wieprzowych ,natomiast duża ilość cebuli i czosnku jak najbardziej jest wskazana. Zakwas od Piskorka okazał się tym,.


Z poniższych przepisów dowiecie się w jaki sposób zrobić domowy zakwas na żur i jakich użyć do tego składników. Należy pamiętać, że dobrze przygotowany zakwas jest podstawowym wyznacznikiem smaku żurku, albowiem to właśnie dzięki niemu żurek uzyskuje niepowtarzalny kwaśny smak, który jest niezwykle ceniony wśród smakoszy. Mam zaległości z zakwasem na żurek.


Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Domowy zakwas na żur śląski. Osobiście, zawsze , zakwas kupowałam i nie zawsze, byłam zadowolona.


Zakwas na zur slaski

Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku. Wodę zagotować i ostudzić. Mąkę przesypać do słoika. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku,dodać do mąki.


Przepisy - zur slaski zakwas (360) Zupy Śląski żur na domowym zakwasie. Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato. Dania główne Żur - zakwas. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.


Po chwili wlewamy zakwas do żurku. Czy moze ktos wie, jak zarobic, zur z maki zytniej? Całość mieszamy, gotujemy około minut.


Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i. Również zakwas na żurek można zrobić na otrębach żytnich, owsianych, pszennych lub płatkach owsianych (mam w planach zrobić właśnie taki z płatkami). Gdy zakwas już będzie gotowy, zaczynamy właściwe gotowanie – zagotowujemy w garnku ok. Obrane i pokrojone ziemniaki.


Dodajemy liść laurowy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Administratorem Państwa danych osobowych jest spółka Auchan Polska Sp. Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.


Wlać zakwas i ponownie zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty