Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut.
Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.
Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam pulpeciki.
Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki.
Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem.
Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Zupy Żurek wielkanocny z pieczoną białą kiełbas. Dodane przez panka w: Tylko o kuchni. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.
Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. W tamtym roku ugotowałem sobie żurek wielkanocny ale mi nie smakował wiec zawiozłem go mojej siostrze, która - o dziwo - była wprost zachwycona nim! Z internautami swoim przepisem na najlepszy żurek wielkanocny podzieliła się także Ewa Wachowicz.
Na stronie ewawachowicz. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli.
Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego.
Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej).
Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.
Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Chodziłam z mamą do małego warzywniaka, w którym zawsze można było kupić żur w butelkach. Na takim zakwasie gotowało się wielkanocny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy, suszonych grzybów zbieranych własnoręcznie podczas jesiennych wycieczek do lasu. Smakował przednio, gdy był zabielony śmietaną.
Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma żurek, ile dostarcza kalorii i jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym. Potem wlać żurek i doprawić chrzanem,majerankiem, solą i pieprzem, gotować przez min. Doprawić śmietaną i wrzucić z powrotem kiełbaski (można każdą pokroić na części), gotować min.
W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Podawać barszcz gorący z jajkiem pokrojonym w na pół lub w ćwiartki oraz z kiełbaską. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Jak zrobić Żurek tradycyjny Doskonała zupa nie tylko na Wielkanoc. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis na Żurek tradycyjny.
Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.
No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.