Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Można dodać ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.
Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni.
Tradycyjny żurek, ale gotowany na bulionie. Zapisz przepis w ulubionych. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek na bulionie. Bulion razem z warzywami zagotowujemy. Następnie wlewamy żurek i gotujemy około minut, zabielamy całość śmietanką, zagotowujemy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Jak tylko zobaczyłem nowy wpis Łasuchaod razu przypomniały mi się różne przepisy.
Jego żurek jest całkiem inny od mojego, dlatego pozwalam sobie przedstawić przepis na żurek na rosole – będzie wybór przepisów różnych, może ktoś zrobi oba i przedstawi porównanie. Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy. Po tym czasie bulion solimy oraz przecedzamy – z wywaru będziemy potrzebować białej kiełbasy, boczku i grzybów.
Wędzoną kiełbasę kroimy na plasterki i wrzucamy na gorącą suchą patelnię. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.
Dorota, ale sama w sensie po raz pierwszy łącznie z robieniem zakwasu, czy sama nawet biorąc pod uwagę robienie z butelki? Ja powiem szczerze nigdy zakwasu nie robię – po jednym razie mi się znudziło i kupuję butelkę :)) Żurek nauczyłem się robić w Szwajcarii – na wygnaniu doceniłem smak polskiej kuchni. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jak zrobić żurek w jego podstawowej wersji? Przygotuj go na bazie bulionu z dodatkiem warzyw oraz surowej białej kiełbasy.
Przyrządź wywar warzywny: z marchewką, selerem, porem, pietruszką i cebulą. Kiełbasę gotuj w wywarze kilkanaście minut, a następnie przecedź wszystko przez sitko i na tak przygotowanym bulionie ugotuj żurek. Przepis na żurek w tradycyjnym, klasycznym wydaniu. Domowy bulion warzywny – to sekret pysznych zup!
Taki bulion to w sumie żaden eksperyment i wynalazek, ale ponieważ często i gęsto eksperymentuje z różnymi zupami, to stwierdziłam, że pokażę Wam jak przygotowuje bazę do tych eksperymentów. Kiedyś zrobienie takiego bulionu mnie przerażało, myślałam że bulion na zupę nie wiadomo jak się robi, a to jest prostsze od. Propozycja na smaczną i aromatyczną zupę ogórkową, ugotowaną na bulionie z kaczki.
Zupa jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz jest świetnym rozwiązaniem na wykorzystanie pozostałego bulionu. Zupy Żurek na ziemniaczanym wywarze. Mam pytanko, ponieważ dostałam słoik zakwasu z piekarni i pół wiejskiej kury na rosół. No i zastanawiam się jak to można wykorzystać razem.
Czy na rosole mogę zrobić żur? Po raz pierwszy bedę robiła żurek i nie wiem czy tak można. Z warzywami i makaronem kolanka, doprawiona tradycyjnie śmietaną i siekanym koperkiem.
Jeśli szukasz klasycznego przepisu na zupę ogórkową, to ten sprawdzi się przy każdej okazji! Na świątecznym stole musi być żur. Przepis: Żur w wersji light czyli na bulionie warzywnym.
Bo żur to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa do lekostrawnych nie należy, ale ja mając dzieci w wieku jedzącym już wszystkie potrawy zawsze myślę co przygotować żeby bylo trochę lżej niż zazwyczaj. Wystarczy, że ostudzisz swój bulion i zbierzesz z niego zakrzepnięty tłuszcz za pomocą łyżki.
Jeśli zaś masz ochotę na wyjątkowo klarowny i przejrzysty wywar - do czystych zup, lub do picia w filiżance, musisz go sklarować - to nietrudna, choć troszeczkę zapomniana technika. Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na j patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.
Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.