czwartek, 26 września 2019

Zawijany makowiec na kruchym cieście

Makowiec zawijany w kruche ciasto. Odstawić do lodówki i mocno schłodzić. Mak zalać wrzątkiem na minut. Odsączyć i przemleć razy. MAKOWIEC W KRUCHYM CIEŚCIE.

Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy? W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika.


Większość przepisów na tę roladę opiera się na drożdżowym lub krucho-drożdżowym cieście, a zawijak Babci przygot owuje się z półkruchego ciasta. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Masło wrobiło się bardzo szybko, z wyrobieniem ciasta nie było problemów, a robiłam wszystko ręcznie.


Po upieczeniu kawałeczek odkroiłam, bo już się nie mogłam doczekać i muszę powiedzieć, że w smaku petarda. Masa makowa pyszna, nie odstaje od ciasta.

Najlepszy makowiec na świecie. Bardzo dziękuję za przepis i inspiracje. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Mak jest także składnikiem szeregu innych świątecznych potraw takich, jak kutia (do jej przygotowania potrzebne są także mió mleko lub śmietanka) oraz kluski z makiem.


Zawijany makowiec na kruchym cieście. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-).

Z odsieczą przyjdzie Ci gotowe ciasto francuskie, dzięki któremu w kilka chwil wyczarujesz makowiec zawijany w cieście francuskim. Masę makową zawiń w ciasto francuskie, wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem, oprósz Cukrem wanilinowym WINIARY, wstaw do piekarnika i przygotuj się na pyszny makowiec z chrupiącą skórką! Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.


W te święta Bożego Narodzenia stawiam na tradycję. Do przygotowania został jeszcze sernik z pomarańczą i miodowe, świąteczne pierniczki. A na wigilijnym stole pojawi się barszczyk czerwony, pierogi z grzybami i karp.


Do popijania aromatyczny kompot z suszu. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. Smacznie, szybko i tanio. Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Zwijać możliwie luźno struclę (ciasno zwinięta może popękać w pieczeniu) zaczynając od brzegu bez marginesu.


Przełożyć „szwem” na dół na papier do pieczenia, którym owijamy makowiec zostawiając odstęp ok. Ciasto po upieczeniu powinno wypełnić rulon z papieru. Pani dodać żółtka, a później pianę z białek i dodać więcej bakalii, ja bardziej lubię makowiec z bakaliami na kruchym cieście, pozdrawiam serdecznie.


Zrobilam wczoraj ten makowiec i wlasnie po ostygnieciu pokroilam. Podobne przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z jabłkami. Prosty, szybki i bardzo smaczny.


Przejrzyj wszystkie przepisy z makiem. Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem.


Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny! Mak na masę płucze się i parzy albo moczy przez całą noc, a. Poznaj tajemnice maku na makowiec!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty