Francuska zupa cebulowa - łatwo ją przygotować w domu, przepis jest prosty. Zupa cebulowa jest słodka i delikatna w smaku. Najbardziej popularna zupa we Francji. Sposób przygotowania: Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu.
Prawdziwą zupę cebulową według francuskiej receptury miałem okazję zjeść w restauracji i zakochałem się w niej od samego początku. Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis. Zawiera więcej gatunków owoców morza, dodatkowo ma posmak szafranu i anyżu, zamiast natki występuje koperek, oraz bardzo ważny dodatek - koper włoski.
Jeśli ugotujecie zupę według przepisu, na pewno później. Do przyrządzenia tej wykwintnej zupy można użyć różnych gatunków ryb oraz owoców morza.
Nie zapomnijmy o szczypcie szafranu.
Ja zalałem zwykłym rosołem dodałem Liść laurowy i Ziele Angielskie, na koniec dodałem szczyptę roztartego w moździerzu razem z Kuminu Rzymskiego a że lubię pikantne potrawy to na talerzu posypałem Pieprzem Cayennem. Polecam bardzo tą wyśmienitą zupę. Tajemnica smaku to duszona na maśle cebula, dobry bulion i białe wino.
Tutaj szczegóły mają ogromne znaczenie. Tak jak w restauracji Pałacu w Nieznanicach, gdzie restauratorka musiała przekonywać właścicielkę, że w tym biznesie liczą się drobiazgi - umyte okna, odpowiednie porcje jedzenia i miła atmosfera. Z dodatkiem brandy, zapiekana z grzankami serowymi.
We wprowadzeniu jej na dwór miał prawdopodobnie udział Stanisław Leszczyński, teść króla Ludwika XV. Wyraziste pomidory pelati mogą być podstawą do przygotowania pysznej pomidorowej. Były polski król w drodze na Wersal, gdzie odwiedzić miał córkę, zatrzymał się w Châlons-en-Champagne, gdzie pewnego.
Zainspiruj się kuchnią francuską i przyrządź zupę z zapieczonymi grzankami oraz serem mozzarella. Warzywa wskazane w przepisie pokrój na niewielkie kawałki, a czosnek drobno posiekaj. Co nie znaczy, że w Polsce nie szykujemy zupy cebulowej. Po kuchni greckiej przenosimy się do stolicy dobrego smaku - tak tak, tym razem na talerzu ląduje Francja.
ZUPA CEBULOWA – soupe à l’oignon.
Jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, a dla wielu bezapelacyjny lider. Zdecydowanie lepiej sprawdza się w mroźne zimowe dni lub podczas deszczowej jesieni niż latem.
Aromatyczna, gęsta zupa z wyraźnym posmakiem cebuli, zwykle ukryta pod namoczonym grzankami i zapiekana z serem. Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. To danie, które stworzysz bez trudu, nie nadwyrężając równocześnie swojego portfela. Wystarczy parę cebul, kilka kromek bułki francuskiej i stary ser żółty – to naprawdę niewiele. Tradycyjna, francuska zupa rybna zawierać powinna świeże filety ryb morskich oraz owoce morza.
Aby dodać jej jeszcze bardziej niepowtarzalnego smaku, przyrządzaj ją z passatą pomidorową. Aromatu zaś nadasz jej, dodając do wywaru por, czosnek i pieprz. Dodane przez zojkaw: Tylko o kuchni. Poszukuje wyprobowanego przepisu na zupe-krem ze szparagów. Zupy Zupa francuska z pulpetami.
Zupa, którą odnalazłam w starych przepisach mojej mamy. Dla mnie jest to po prostu rosół w innym wydaniu :) min łatwe przystępne. Sprawdź, jak zrobić francuską zupę krem. Jest zdrowa i zawiera niezbędne witaminy i minerały, które należy spożywać każdego dnia.
Zupa Vichyssoise jest popularna na całym świecie, ale przede wszystkim w rejonie Vichy, gdzie do dziś jest serwowana na ciepło. Ale zacząć należy od pochodzenia i poprawnej wymowy vee-shee-SWAHZ – viszi-suaz. Rozgrzewająca i sycąca francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami i serem gruyere.
Ministerstwo Zupy, które otworzyło swoje podwoje dwa miesiące temu, przez dni swojej działalności zgromadziło na salonach aż 2znakomitych gości. Wśród obecnych są zupy z całego świata – są polskie żury, francuskie kremy, tajskie buliony, włoskie minestrone, a nawet reprezentacja meksykańskich zup z fasoli. Podstawą wszystkich zup jest bulion mięsny lub warzywny.
Do gotowego wywaru dodajemy cebule, która może być gotowana, zeszklona lub smażona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.