Tradycyjny żurek śląski - sposób przygotowania: Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Bardzo, bardzo smakował mi również żurek, którym poczęstowała mnie koleżanka Asia – w jej domu tradycyjnie podaje się żurek w taki sposób, że najpierw na talerz nakłada się solidną porcję ziemniaków w postaci puree, następnie dodaje się pokrojone drobno kabanosy, zalewa to wszystko zupą i wieńczy solidną łyżką. Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.
Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.
Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem.
W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku. Dodajemy wszystko do garnka z wodą.
Pokaźny zbiór przepisów.
Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni. Włoszczyzne i cebulę obrać umyć i drobno pokroić. Zalać wodą w garnku, dodać liśc laurowy i ziarna przypraw. Gotować na małym ogniu ok. Do wywaru dodać zakwas, zagotować.
Przyprawiać do smaku majerankiem oraz solą. Kiełbasę pokroić w plasterki. Powiem jedno: żurek śląski NIGDY nie jest zabielany.
Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie. Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Wielkanoc coraz bliżej, więc powoli kompletujemy idealne przepisy na świąteczną ucztę. Jedną z tradycyjnych potraw, która króluje na wielkanocnym stole jest właśnie żurek.
Po ugotowaniu włoszczyznę i kiełbasę wyjmujemy z czego tylko z kiełbasy będziemy jeszcze korzystać. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej.
Doskonała zupa nie tylko na Wielkanoc.
Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Jak zrobić tradycyjny żurek z boczkiem i kiełbasą.
Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Przepis na tradycyjny żurek, któremu nie można się oprzeć. Nie tylko wspaniały smak, ale i zniewalający aromat żurku sprawia, że ta zupa cieszy się tak ogromną popularnością. Dlatego właśnie do wywaru warzywnego dorzuca się kawałek wędzonki – zazwyczaj są to bardzo mięsne żeberka wędzone oraz dużo majeranku.
Lista przepisów na żurek tradycyjny, klasyczny z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Danie gotowe w minut. Blyskawiczny w wykonaniu, przepyszny! Doo tego gwarantuje, ze bedziecie zachwyceni :-).
Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.