środa, 4 września 2019

Zupa gularzowa

Sięgam raczej po tę chudszą wołowinę i jeśli tylko mam taką możliwość, to kupuję zrazową górną lub dolną. Udziec wołowy też będzie idealny. Karczek wołowy i biodrówka też będą dobre, ale są już trochę. Rozgrzewająca i pełna warzyw gulaszowa, ze składników, które zwykle mamy „pod ręką”.


Zupa gularzowa

Zupa gulaszowa na łopatce wieprzowej. Do jej przygotowania wykorzystaj mięso wołowe, tzw. Podsmażone na patelni z dodatkiem słoniny zyska odpowiedni posmak.


Podkreśl go ostrą cebulą (białą, czerwoną lub dymką) i skontrastuj ze słodką marchewką pokrojoną w. Restauratorka stworzyło ich mnóstwo – na dania niezwykłe i te codzienne. Marzysz o tym, by ugotować zupę gulaszową tak pyszną, jak gotowała kiedyś twoja babcia? Sprawdź ten przepis, a na pewno ci się uda i wrócisz do niego nieraz! Przepis na zupę gulaszową z pieczarkami znam od lat, dostałam go chyba od mojej teściowej. Kiedy za oknem ziąb i deszcz nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy.


Zupa gularzowa

Gulaszowa to moja rozgrzewająca propozycja dania jednogarnkowego na jesienne, chłodne dni. Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa.


Jest to zupa gęsta, rozgrzewająca, kolorowa i sycąca. Zupę gulaszową z pieczarkami z łatwością urozmaicisz o ulubione warzywa i przyprawy. Zima postanowiła na koniec pokazać co potrafi i ścisnęła tęgim mrozem, więc żeby się przed nią bronić polecam pożywny, ciepły i rozgrzewający obiadek. Idealną propozycją spełniającą wszystkie te warunki jest zupa gulaszowa. W dodatku jest bardzo smaczna, lekko pikantna i ma taki słoneczny kolor, że od razu.


Węgierska zupa gulaszowa. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla.


Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek - przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować. Zupa jest ostra i rozgrzewająca, a wołowina wychodzi miękka i smaczna. Podobnie jak polski bigos, zupa gulaszowa najlepsza jest na drugi, czy trzeci dzień, więc warto ugotować jej więcej. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás, co z węg.


Bo właśnie od pasterzy wywodzi się tradycja tej potrawy. Przygotowanie dania zupa gulaszowa Cebule obieram i kroję w grube półplasterki. Pomidory wkładam do wrzątku, następnie obieram, kroję na ćwiartki, usuwam nasiona i sok. Mięso wołowe myję, osuszam i kroję na kostkę o boku cm.


Na patelni silnie rozgrzewam smalec, wkładam mięso i cebulę. Bardzo treściwa zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Wykonana na Rosole Drobiowym WINIARY dostarcza wyjątkowych smaków i stanowi rewelacyjną oprawę dla podsmażonej wołowiny, cebuli oraz papryki z ziemniakami. Możesz podać ją z dodatkiem pomidorów w zalewie, z pieprzem i kminkiem, który dodatkowo pozytywnie wpływa na trawienie.


Jest jednak pracochłonna, więc warto od razu przygotować jej spory gar. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga TalerzPokus. Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence.


ZUPA GULASZOWA - NAJLEPSZY PRZEPIS - pożywna, domowa i banalnie prosta zupa gulaszowa. Koniecznie udostępnijcie dalej! Najlepszy przepis z mojego domu! Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dodajemy przyprawy: papryki, majeranek i kminek.


Dusimy przez minut i zalewamy gorącą wodą. Dodać pokrojone w kostkę mięso lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości.


Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości. Oryginalnie przygotowywana była ona na świeżym powietrzu przez pasterzy, którzy przyrządzali ją w kociołku nad ogniskiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty