wtorek, 2 czerwca 2015

Przepis na filet z indyka

Kilka kęsów wystarczy, by przekonać się, jak smaczne jest indycze mięso. Istnieje jeden warunek – nie może być przesuszone. Wczytajmy się w przepisy na filet z indyka dokładnie. Nie krójmy go w zbyt cienkie plastry.


Ten delikatny smakołyk jest wrażliwy na działanie temperatury.

Najczęściej jest pieczony, dobrze komponuje się z dodatkami warzywnymi, owocowymi i ziołami. Filet z indyka można przygotować na wiele sposobów. Można go piec , gotować ,smażyć , dusić. Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie.


Robię czasem wg przepisu pierś z indyka z pieczarkami autor kurka domowa. Autorka pisze,że to banalny przepis,ale kieszonki są bardzo smaczne,proste w wykonaniu-polecam. Ja płat mięsa składam i spinam z jednej strony.


Składa się z pieczonych batatów, mieszanki mrożonych warzyw (kalafior, marchewka i brokuł) oraz filetu z indyka.

Do tej pory podawałam przepisy na podobne zapiekanki z wykorzystaniem filetu z kurczaka, ale spróbujcie z indykiem, który jest zdrowszą i równie smaczną (jeśli nie smaczniejszą) opcją. Sznycle z indyka w sosie śmietanowym - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,. Z owocami, z curry, z pieczarkami, w postaci sznycli, pieczeni lub roladek – dania z piersi indyka to cała paleta kulinarnych możliwości.


Sznycel z indyka to panierowany drobiowy filet z piersi, który smaży się na klarowanym maśle lub smalcu. Potrawa ta może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Wyśmienicie smakuje sznycel z indyka w sosie śmietanowym. Wówczas mięso warto obsmażyć na oleju kokosowym.


Przepis na pieczony filet z indyka z ananasem. Czas przygotowania: min. Faszerowany filet z indyka - przepis na obia który zasmakuje całej rodzinie.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze.


Na patelni rozgrzać 2-łyżki oleju, przełożyć indyka, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony do zarumienienia. Podsmażonego indyka zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Indyka wyjmij z solanki, osusz, natrzyj pieprzem, a od środka przetrzyj posiekanym imbirem.

Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się w ustach o aromatycznym zapachu. Pieczony udziec z indyka. Idealny na szybki obiad. Zazwyczaj najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze.


Tak jest również w tym wypadku. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania danie z piersi z indyka. Takie mięso robię bardzo często, jest soczyste i chude, miękkie i delikatne.


Tak przygotowany indyk pieczony, może być doskonałym daniem obiadowym, ale również pokrojony w cieniutkie plasterki będzie pyszną domową wędliną do kanapek. Pokrojonego w kostkę na zimno, dodamy go do sałatki makaronowej. Niezwykle aromatyczny indyk poleca się na obiad lub na kanapkę!


Przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem. Ziołowo-cytrynowy filet z indyka to danie proste i szybkie w przygotowaniu – pachnące, ziołowe przyprawy mieszamy z oliwą i tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę.


Wymieszać i posmarować mięso. Surowy filet z kurczaka mielimy , dodajemy sól, pieprz, wegetę, jajko, bułkę tartą, pieczarki oraz wątróbkę. Wyrobić dokładnie i tak przygotowany farsz rozsmarować na filecie z indyka, krótsze brzegi mięsa złożyć do środka i zwinąć w roladę. Rosół z indyka to przepyszna i aromatyczna zupa, która sprawdzi się zawsze.


Zamarynowany filet wkładamy do lodówki na godzin. Tak przygotowany filet z indyka wstawiamy do komory wędzarni ustawiając temperaturę stopni bez dymu na około godziny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na filet z indyka. To właśnie, bodajże na Wielkanoc kiedyś ktoś z rodziny przyniósł pieczoną pierś z indyka. Pierś z indyka najczęściej piecze moja kobieta przed różnymi świętami.


Bardzo mi przysmakowała i od razu zamówiłem “u swojej” przepis. Pokrojona w plastry prezentuje się bardzo kolorowo i efektownie. Możemy wykorzystać do jego przygotowania ulubione składniki.


Z suszonymi pomidorami, bakaliami, czy filet z indyka ze szpinakiem, każdy pomysł będzie dobrym pomysłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty