poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto na makowiec zawijany bez drozdzy

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony.


Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga. Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna.


Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.


Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową.


Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta. Lista przepisów na makowiec zawijany bez drozdzy z polskich blogów kulinarnych. Makowiec zawijany mojej babci.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Utrzymuje świeżość przez kilka dni. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, jak i na każdą wyjątkową okazję. Pyszny makowiec zawijany z najlepszego ciasta drożdżowego brioche.


Niezawodny i dość prosty przepis, z którego otrzymamy strucle makowe. Pieczemy je w keksówkach. Ciasto zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki na pierwsze wyrastanie. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe.


Jak zrobić ciasto z makiem bez drożdży? Poratujcie mnie proszę jakimś sprawdzonym przez Was przepisem na ciasto z masą makową. Niestety Święta spędzę poza Polską, a tutaj nie ma czegoś takiego jak drożdże, wiec ciasto drożdżowe odpada.


Unlimited DVR storage space. Dlatego warto mieć pod ręką przepis na apetyczny makowiec bez drożdży, zwłaszcza, że takie ciasto jest nie tylko proste, ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Bez dodatku drożdży można też przygotować pyszną makową roladę z ciasta francuskiego, gdyż ciasto francuskie można kupić dzisiaj już praktycznie w każdym sklepie. Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na min. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto , dodajac na koniec rozpuszczony tluszcz.


Na tym etapie może pojawić się chwila zwątpienia, ale nie ma co się poddawać:) U mnie ciasto zaczęło pękać, ale cały makowiec owinęłam papierem na którym piekło się ciasto i którego używałam do formowania. Składniki: 5ml Mleka 5g Maku 1ml miodu 2g Orzechów laskowych zmielonych 2g Rodzynek Jajka g Cukru pudru Szczypta soli jajko do smarowan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty