środa, 3 czerwca 2015

Jak zrobić makowiec drożdżowy zawijany

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


W święta nie może zabraknąć makowca.

Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!


Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny.


Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!

Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane.


Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi.


Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.


Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Tradycyjny makowiec zawijany to jedno z tych ciast, które musi pojawić się u nas na święta. Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się cia. Bezglutenowy – zrobiony na bazie mąki gryczanej, ryżowej lub kukurydzianej ma specyficzny, oryginalny smak i jednocześnie inną strukturę. Nadaje się jako spód do krajanki niż do zwijania.


Zawijany – zarówno z ciasta krucho-drożdżowego, jak i drożdżowego wyjdzie najlepiej. Makowce ze względu na techniki przygotowania. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.


Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu.

Może ktoś jest bardziej doświadczony? Witam chcem jutro zrobić swoje pierwsze paczki w życiu dla córeczki i męża od niedawna jesteśmy w Anglii tu nie maja smacznych pączków wiec chcem im umilić dzień i zrobić własne ;) tylko mam pytanie bede robiła z połowy składników gdyż za dużo bedzie z całości dla naszej trójki. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga BaBy w kuchni.


Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Makowiec spędza sen z powiek niejednej pani. Domowe ciasto i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i orzechami, a wszystko to polane lukrem.


Nie trzeba jednak czekać do Gwiazdki czy Wielkiejnocy, by zadowolić swoje podniebienie tym pysznym wypiekiem. Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany. W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta.


W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników.


Pyszny makowiec zawijany z najlepszego ciasta drożdżowego brioche. Niezawodny i dość prosty przepis, z którego otrzymamy strucle makowe. Pieczemy je w keksówkach.


Ciasto zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki na pierwsze wyrastanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty