poniedziałek, 22 czerwca 2015

Barszcz biały na zakwasie z butelki

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą.


Barszcz biały na zakwasie z butelki

Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Polecane przepisy: barszcz biały na zakwasie z butelki Zobacz więcej. Zupy Wielkanocny barszcz biały z chrzanem. Domowy najlepszy na Święta!


Podawana z jajami na twardo, ziemniakami lub chlebem pomaga postawić na nogi w czasie przemęczenia czy też osłabienia organizmu. Polecana jest zwłaszcza na chłodne, jesienne dni, choć w niektórych regionach kojarzy się z okresem Wielkanocy. Przepis na barszcz biały z kiełbasą. Cudowny przepis na barszcz biały z kiełbasą.


Tym bardziej go polecam ponieważ ten barszcz biały z ziemniakami przygotujesz na prawdziwym domowym zakwasie. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku.


To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Gdy byłam dzieckiem barszcz biały często gościł na naszym stole. Smak domowego zakwasu jest o wiele lepszy, a dzięki temu też zupa barszcz biały będzie miała lepszy, głębszy smak i aromat.


Poza tym wykonanie domowego zakwasu na barszcz jest dziecinnie proste. W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta, dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu i przygotować barszcz na domowych zakwasie. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa.


Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz.


Jak zrobić samemu barszcz biały. Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz.


Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć. Tym barszcz biały różni się od podobnego do niego żurku, do którego zakwas jest przyrządzany na bazie mąki żytniej. Jednak w niektórych regionach Polski określenie barszcz biały i żurek stosowane jest wymiennie lub żurkiem nazywa się zupę przygotowaną na zakwasie z ziemniakami i jajkiem, zaś. Z żurkiem i barszczem białym sprawa jest dość kontrowersyjna.


Są to zupy, na które nie ma jednego, prostego przepisu. W każdym regionie Polski przyrządza się je inaczej, a dodatkowo wiele osób ma swoje własne, rodzinne receptury. Dolać barszcz z butelki , w proszku, chrzan i zagotować. Do wywaru wlej zakwas na barszcz biały.


Cebulę posiekaj i razem z plastrami kiełbasy podsmaż na oleju. Całość (razem z tłuszczem) przełóż do gotującej się zupy. Barszcz przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski.


Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż. Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj.


Zurek robi się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały na kwasie z kapusty kiszonej. Wiem , bo barszcz to moja ulubiona zupa. Mogłabym go jeść cały czas. Z kluskami ziemniaczanymi, pycha.


I koniecznie dużo majeranku. Mały problem może być z kwasem, bo z kapusty tak dużo nie zostaje (np. przy robieniu bigosu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty