czwartek, 4 czerwca 2015

Makowiec bożonarodzeniowy

Oto przepis na prosty makowiec, dla tych którzy szukają inspiracji na ciasta łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pani Doroto makowce przepyszne! Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, wypróbuj makowiec na kruchym spodzie - albo wersję całkowicie bez ciasta - za to z dodatkiem jabłek i bakalii.


W święta jak to w święta, obowiązkowo muszą być jakieś słodkie wypieki. Może warto przygotować coś wyjątkowego.

Oto instrukcja i przepis na to uwielbiane, bożonarodzeniowe ciasto. Puszyste drożdżówki, wielkanocna babka, bożonarodzeniowy makowiec czyli wszystko o cieście drożdżowym. Makowiec na spodzie piernikowymi z lukrem - pyszności! Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.


Potwierdzam, że mam ukończone 16. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec bożonarodzeniowy. Czy makowiec może zaskoczyć? Oto pięć przepisów, które udowadniają, że nawet najbardziej tradycyjne ciasto może nabrać niesamowitego charakteru.


Wystarczy przygotować je trochę innym sposobem niż zazwyczaj.

Serwis Świąteczny Dziennik. Wesołych i spokojnych Świąt! Dzisiaj pora na makowiec.


Nigdy wcześniej żadne z nas nie robiło makowca, ale M. Dlatego w tym roku robiliśmy je z podwójnej porcji. Na sześć sztuk pękły nam cztery, ale lukier idealnie przykrył pęknięcia. Można je przyrządzać w różnej formie, ale najbardziej znaną jest makowiec zawijany.


Przekłada się go masą ze zmielonego maku, miodu, a także bakalii. Ciasto jest z piernikową nutą, zawiera orzechy pekan, a na wierzchu jest lukier, kakao i płatki czekoladowe. Wszystkie najlepsze przepisy na świąteczne, domowe ciasta zebrane w jednym miejscu.


Mamy więcej ciekawych przepisów. Szczególnie polecam pyszne, korzenne pierniki i miodowniki, wyśmienite serniki pieczone oraz na zimno, pachnące miodem makowce, delikatne ciasta drożdżowe, mocno bakaliowe keksy, znakomite ciasta orzechowe oraz małe słodkie ciasteczka i pierniczki. Od wieków, zgodnie z regionalną tradycją, wypieka się ciasta z ziarnami maku albo przygotowuje desery na bazie makowej masy. O tak ważnej roli maku decydują nie tylko jego walory smakowe, ale także dawno zapomniane wierzenia.


On ma stanowczo głębszą historię. Jest to tradycyjne polskie wigilijne ciasto, które znane jest od wieków, ma starosłowiańską historię, a często mówi się wręcz, że to ciasto „rodowitych sarmatów”. Rozpowszechnił się na całą Polskę po drugiej wojnie światowej.


Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne, ale domowy makowiec będzie o wiele smaczniejszy, niż ten kupiony.

W serwisie Gazetakrakowska. Sekret polskiej Wigilii? Po pierwsze musi być smacznie. Sprawdź przepis na torcik makowy. Wybraliście już potrawy wigilijne na świąteczny stół?


Jakich dań tradycyjnych, polskich wigilijnych podacie? Zobacz przepisy na potraw wigilijnych i listę wigilijnych zakupów! MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta.


W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Udane wypieki na święta. Aromatyczny barszcz, tradycyjne pierogi z kapustą, a może znakomity smażony karp wigilijny?


Setki przepisów i inspiracji na na Wigilię i Święta w jednym miejscu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty