czwartek, 4 czerwca 2015

Filet z dorsza po grecku

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Makaron z dorszem i zapiekanka. Z różnymi dodatkami jak warzywa, ryż, ziemniaki.


Dodane przez smakolyk w: Tylko o kuchni. Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Spróbuj zrobić z mintaja w kostce. Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz.


W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na aromatyczną rybę w ziołach. Otrzymaną w ten sposób rybę umieść w torebce do smażenia razem z przekrojonymi na pół pomidorkami cherry, kaparami oraz świeżymi listkami bazylii. Zaletą tej ryby jest duża wartość odżywcza przy jednoczesnej niskiej kaloryczności, która wynosi kcal na 1g produktu.


Filet z dorsza – kalorie i wartość odżywcza. To propozycja bardzo interesująca dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż wysoka zawartość białka ( g na 1g produktu) przy tak niskiej kaloryczności znacząco wpływa na proces utraty wagi. Wszystko jest tak, jak u Ciebie, tylko dodaję tak jak napisałam dla zaostrzenia smaku pół łyżki musztardy zwykłej, najzwyklejszej, najczęściej sarepskiej i pół łyżeczki papryki ostrej.


Użyłam dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie pasował. Jeśli chcecie przygotować rybę po grecku na szybko użyjcie mrożonej włoszczyzny – zaoszczędzicie sporo czasu, a smak będzie bardzo podobny do wersji z tradycyjnie tartą włoszczyzną. Nie zapomnijcie dodać podsmażonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach.


Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Gorąco polecam też mój przepis na smażony filet z mintaja, duszony z pysznym maślano kokosowym sosie. Ryba dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, frytkami, surówką z kiszonej kapusty lub innymi dodatkami do obiadu.


Smażony filet z dorsza będzie miał delikatny, maślany smak, który można podkreślić, dodając na patelnię odrobinę czosnku pokrojonego na kawałki lub przeciśniętego przez praskę. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Taka odsłona przepisu na dorsza po grecku jest podobna do klasycznej, jednak dodatek orientalnych przypraw pozwoli uzyskać wyjątkowy smak.


Jest to także ryba idealna do wędzenia. Ze względu na neutralny smak mięsa możesz dodać dorsza do różnych past. Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, kłaść filety i smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu. Po opis potrawy i listę składników zaprasza. Możesz podać go na musie warzywnym, na szpinaku, z salsą owocową, w ziołach lub w dowolnym lekkim sosie.


Przepis na curry z dorszem i warzywami. Niewątpliwym jej atutem jest możliwość wcześniejszego przyrządzenia i podania na zimno, co znacząco ułatwia skompletowanie. Dorsza - zastosowania kulinarne.


Filet z dorsza po grecku

Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. W większości są to tradycyjne i klasyczne dania oraz ciasta. UWAGA - Cena produktu podana jest za opakowanie 500g Należy podkreślić, że ryba po grecku to tradycyjne polskie danie i wcale nie wywodzi się z Grecji. Są to usmażone kawałki filetów z ryb dorszowatych połączone idealnie skomponowanym sosem pomidorowym z warzywami.


Grillowany filet z miruny na sałatce z pieczonej papryki. Tołpyga pod pierzynką z warzyw. Okoń morski na warzywach. Tilapia zawijana w cukinię z sosem veloute. Jak zrobić rybę po grecku?


Tradycyjne danie rybne na świątecznym stole, które może być podawane na ciepło lub na zimno. Filety z dorsza i duszone warzywa: cebula, marchew, pietruszka, seler i por z dodatkiem sosu pomidorowego. Stworzyłam wersję idealną dla mnie, z mocno wyczuwalną cytryną i bardzo pomidorową. Dodałam też coś mało tradycyjnego- imbir i cynamon.


No i ta panierka odklejająca się od ryby razem z sosem. Po usmazeniu dorsza (ryby morskie na oleju)smazę pokrojona cebule,po chwili dodaję włoszczyznę oraz przyprawy wraz z lisciem laurowym i zielem angielakim, do naczynia żaroodpornego. Mamy dla Was przepis na pyszną pieczoną rybkę. Czyli pomysł na pieczonego fileta z dorsza. Lista zakupów: filet z dorsza, koperek, czosnek, masło i sok z cytryny.


Filet z dorsza po grecku

Jedną z nich był filet z dorsza w chrupiącej panierce. Składniki: kg filetów z ryby (np. dorsz) 1g suszonych moreli np. Bakalland namoczonych w wodzie papryki konserwowe szklanka wody kostka bulionu rybnego olej do smażenia mąka do oprószenia ryby łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1. FILET Z DORSZA na Allegro.


Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wszędzie Wszystkie kategorie. Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda.


Filet z dorsza po grecku

Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty