Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia na blasze. Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. Makowiec na cieście drożdżowo-francuskim, czyli kombo jednych z najlepszych przepisów na blogu: rogali marcińskich i makowca zawijanego. Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się. Zarobiłam ciasto i według mnie szklanki mąki (użyłam tortowej) w tym przepisie to zdecydowanie za mało bo ciasto jest za rzadkie aby je zagnieść.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie a nie kleić się do dłoni bo nie ma później szans na rozwałkowanie nawet biorąc pod uwagę dodatkowe łyżki na podsypkę. Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków.
Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Idealny na święta Bożego Narodzenia.
Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców. Desery domowa masa makowa. Strucle makowe, makowce albo makowniki – niezależnie od nazwy ciasto z nadzieniem z maku jest obok piernika najbardziej wytęsknionym deserem na świątecznym stole. Przeczytaj rady, dzięki którym przygotujesz idealny makowiec.
Sprawdź, także ile kalorii ma makowiec i jakie ma wartości odżywcze. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.
Nie tylko sernik i makowiec - jakie ciasto upiec na święta? Na święta pieczemy więcej niż na co dzień. Makowiec i sernik to zestaw obowiązkowy, ale są też inne świąteczne możliwości. Wybrałyśmy dla was pięć fajnych przepisów na ciasta tradycyjne i te mniej, ale idealnie wpisujące się w klimat. Nadal zastanawiam się, jakie ciasta przygotuję na te Święta.
Mam tak wielu faworytów… Mak obowiązkowo musi być, ale może w tym roku zdradzę mój ulubiony makowiec zawijany na rzecz czegoś innego? Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami: ciasto drożdżowe jest z całymi jajkami, a makowcu tradycyjnym są tylko żółtka, jest też dodany olej i wódka, w masie makowej tutaj dodajemy i żółtka, i ubite białka, bakalie są zmielone w maszynce, a w tradycyjnym dodajemy tylko ubite. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.
Jak w temacie, jakie ciasta pieczecie na święta? Po 10-ciu latach na pewno już tych samych nie pieczecie, po za tym mamy większą dostępność egzotycznych produktów w sklepach. A czego życzylibyście sobie mieć dostępne przez cały rok bo niektóre towary tylko. Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia?
Które z nich zagości na Waszym stole? Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak. Do mrożenia idealnie nadają się wypieki z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, francuskiego oraz piaskowego. Zamrozić możemy również torty, serniki czy makowiec. Ciasta tego typu kroimy na mniejsze porcje i każdą owijamy folią aluminiową lub układamy w plastikowych pojemnikach z odstępami.
Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Mój tradycyjny makowiec drożdżowy składa się ze wspaniałego ciasta przygotowanego z mąki, jajek, drożdży, cukru i mleka. Także z masy makowej z niebieskiego maku mielonego w maszynce, z miodu lub cukru, bakalii i jajek.
A Ty jakie ciasto uważasz za najbardziej tradycyjne w Twoim domu rodzinnym?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.